Венац наступио у Швајцарској!

Ансамбл Венац је у периоду од 27-30.11.2015. био гост АНИ АБРАШЕВИЋА У ЦИРИХУ!

Имали смо један циљ а то је да запевамо и заиграмо за нашу дијаспору на годишњем концерту Абрашевића 29.11.2015. у Бадену. Ансамбл Венац, са поносом у виду ове вести дели утиске са наступа у Швајцарској!

У протеклом периоду , али и периоду од пре годину дана, Венац се борио са многим препрекама у вези одласка у Швајцарску, главни проблем био је добијање виза, о чему се доста писало и говорило. Упорност и истрајност али и несебична подршка наших пријатеља , домаћина АНИ АБРАШЕВИЋ из Цириха, чија је жеља и иницијатива била да будемо гости на њиховом концерту али и општине Грачаница, наш одлазак је реализован, а наша мисија испуњена-орила се песма Косова и Метохије, изводили покрети са овог поднебља, презентовала се култура наше државе у Швајцарској али и рађала нова пријатељства.

Као резултат имали смо квалитетан концерт, који је био препун радости , осмеха, позитивне енергије, љубави, поноса, носталгије…Ово је свакако био концерт на ком се десила невероватна снага песме,игре и повезаности једног народа!

Морамо истаћи да није само Венац национални ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије, Абрашевић из Швајцарске је такође национални ансамбл, достојни представник српског културног наслеђа, јер одговорно и вредно чува културу наше државе Србије. Наши домаћини Абрашевићи, дочекали су нас као госте, а испратили као пријатеље!

Годишњи концерт Абрашевића одржан је у Бадену у Швајцарској дана 29.11.2015. у Куртхеатер Баден, у 14 часова, парк штрассе 20, 5400 Баден, на ком су наступили Ансамбл Венац, КУД-ови из Зуга “Свети Сава” и “Рас” из Лузерна, и наравно домаћини АНИ Абрашевић.

На њиховом годишњем концерту Ансамбл Венац представио се својим Првим извођачким ансамблом, овом приликом презентујући лепоту културног блага Метохије, уследиле су игре из Призрена, игре из Пећи, игре из Метохије.

Публика је у препуној сали имала прилику да ужива у лепоти културног блага Косова и Метохије али и целе Србије, одлична реакција публике испратила је  наступе Абрашевића и Венца овацијама. На крају самог концерта такође на одушевљење присутне публике изведена је симболична заједничка песма “Косовски Божури”. Сјајна атмосфера обележила је овај концерт, а ми смо изузезно поносни и задовољни јер смо својим учешћем подржали наше пријатеље из Швајцарске!

Битно је напоменути да без финансијске помоћи Абрашевића, не би могао Венац да отпутује и наступи у Швајцарској, овом приликом изражавамо велику захвалност. Такође велику захвалност упућујемо Општини Грачаница, чија помоћ за наш ансамбл није новост, јер они у протекле две године максимално помажу рад Венца, па су и сада дугоочекивани наступ у Швајцарској помогли. Наравно, била је присутна и подршка Министарства културе и информисања Р. Србије.

При поздрављању публике у Швајцарској Директор Ансамбла Венац, Снежана Јовановић напоменула је захвалност Општини Грачаница, поздравивши публику у име Ансамбла Венац, Општине Грачаница, али и целе српске заједнице. Овом приликом упутила је срдачан позив Абрашевићима да дођу у Грачаницу следеће године. Домаћинима је директорица предала поклоне у име Венца као и у име општине Грачаница. А специјалне поклоне (постер/календар Венца) које је Венац припремио уз подршку општине Грачаница добили су сви у публици као и учесници концерта.

Надамо се да ће српска дијаспора убудуће чешће виђати Венац, а исто тако се надамо да ћете наше пријатеље Абрашевић CH догодине видети на Косову и Метохији, у Грачаници!

 
Галерију можете погледати : овде