Венчеви дечији ансамбли

Школе фолклора Ансамбла ВЕНАЦ одговор су наше уметничке куће на недостатак уметничких школа и фолклорног аматеризма као основе за изградњу потенцијалног будућег извођачког кадра. Вођено том идејом руководство ВЕНЦА је током 2014. године формирао школе фолклора у Грачаници и другим местима централног Косова. Основано је пет школа фолклора, која обухватају око двадесет места, углавном са седиштем у просторијама основних школа и домова културе. Како би створио што бољу основу за развој будућих играча народне игре ВЕНАЦ је за рад са полазницима одредио професионалце из својих редова. На овај начин је ВЕНАЦ кључно утицао на обнову фолклорног аматеризма на Косову и Метохији.

Школе фолклора Ансамбла ВЕНАЦ окупљају око 300 деце основношколског узраста са централног простора Косовске котлине (Приштина, Грачаница, Косово Поље), који је насељен српским становништвом. Поред Грачанице, школе фолкора су формиране и у Лапљем Селу, Лепини, Доњој Гуштерици која се  марта 2019. сели у Ливађе, а од првог дана је успостављена и школа фолклора у једином преосталом српском месту северно од Приштине, Доњој Брњици. Програм ових школа фолклора усклађен је са програмском политиком ВЕНАЦ, која се темељи првенствено на очувању и сценском представљању народних игара, песама и обичаја Косова и Метохије и Старе Србије, а потом и ширег српског културног простора. Поред едукације полазника ВЕНАЦ организује и бројне концерте и гостовања како на Косову и Метохији, тако и широм Србије на којима деца из школа фолклора презентују своје умеће као Венчеви дечији ансамбли.

ВЕНАЦ је поносан на своју младу фолклорну армију са којом веома успешно чува богато нематеријално културно наслеђе са простора Косова и Метохије.