Ансамбл ВЕНАЦ

ВЕНАЦ је професионални ансамбл сачињен од извођача народних игара и песама. Kрајњи циљ ансамбла јесте очување народног наслеђа, традиције, културе и фолклора са простора Kосова и Метохије. Након прославе пола века постојања ВЕНЦА 2014. оснива Омладински и Дечије ансамбле са циљем да пренесе сво своје знање и вештине на младе нараштаје на Kосову и Метохији.

Професионални ансамбл

Професионални Ансамбл народних игара и песама Kосова и Метохије “Венац” је један од два професионална фолклорна ансамбла у Србији који ради под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. 

Основан је пре више од пола века као покрајински ансамбл са циљем да истражује, сачува и уметнички обликује, а потом и презентује у различитим формама играчко, музичко, певачко и обредно наслеђе Kосова и Метохије. 

Свакодневним преданим радом сарађује са најистакнутијим фолклорним и вокалним педагозима, етнокореолозима и етномузиколозима, кореографима, композиторима, костимографима и другим сценским уметницима. Kрајњи циљ Ансамбла јесте да бројним наступима и концертима ради на очувању и унапређењу професионалне фолклорне сцене како у Србији тако и у региону.

Специфичност Ансамбла огледа се у томе што је успео да оживи фолклорни дух код младих упркос условима у којима се нашао на Kосову и Метохији. Са жељом да будуће генерације негују фолклорни аматеризам, покренуо је програме школе фолклора које успешно похађа преко 400 деце различитих узраста из српских средина на Kосову и Метохији. Професионални играчи су ангажовани на едукацији и преношењу знања играчима-аматерима. 

У претходном периоду Ансамбл је установио праксу креирања новог уметничког програма једном годишње. Претпремијером на сцени у Грачаници, а потом свечаном премијером на Великој сцени Народног позоришта у Београду ови програми започињу своје турнеје по Србији и региону.

Сваке године број наступа нашег Ансамбла расте и тиме све више људи има прилику да нас види на сцени и да, заједно са нама, шири традицију уживања у фолклорној уметности на шта смо посебно поносни.