Грачаница – први јубилеј нашег подмладка, 30.06.2015.

Ансамбл Венац са поносом је 30.06.2015. у Грачаници, на платоу летње позорнице Дома Културе одржао концерт у сопственој организацији.Повод овог догађаја био је јубиларни концерт пет Дечијих ансамбала и Омладинског ансамбла, односно годину дана постојања и рада ових ансамбала.

Дечији ансамбли Венца, заједно са Омладинским ансамблом, укупно 330 детета и омладинаца приказали су публици свој целогодишњи рад и труд на очувању фолклорне уметности.

Јубилеј је почео у 17h, окупљањем учесника у порти Манастира Грачаница.

Окупљање учесника концерта, као и њихово коло, забележено је спектакуларним снимцима дроном, из ваздуха. Ансамбл Венац је још једном доказао да је институција за понос, а коло најмлађих чланова око манастира Грачанице, свакако ће остати у сећању пристутним посматрачима, али и деци чија је срећа тог дана била најискренија.

Заједнички наступ једног народног кола у порти Манастира Грачаница, учесници су извели у 17:30h.

Почетку јубиларног концерта предходио је дефиле учесника концерта, из Манастира Грачанице до Дома Културе у 17:45h.

Концерт је одржан са почетком у 18:30h.

Директор ансамбла Венац, Снежана Јовановић, одржала је говор, обративши се публици, али на првом месту најмлађим члановима Венца, чиме је изразила велики понос на своју идеју да се формирају омладински и дечији ансамбли, и захвалност свима који су допринели да се ансамбл Венац у протеклој години обогати Дечијим ансамблима и Омладинским ансамблом.

Пет Дечијих ансамбала и Омладински ансамбл на велико задовољство многобројне публике представили су традицију и културне вредности наше културне тековине, у коју су уложили једногодишњи труд.

Концерт је осим игара био обогаћен и  народним песмама, које су наши вокални солисти из Дечијих ансамбала представили публици.

Након представљања пет Дечијих ансамбала и Омладинског ансамбла, директорица ансамбла Венац, уручила је захвалнице асистентима за игру, деци, родитељима, али и осталим институцијама које су у протеклој години пружале несебичну подршку у раду и формирању Дечијих ансамбала и Омладинског ансамбла.

Јубилеј за понос завршен је песмом “Ој Косово, Косово” у извођењу свих чланова пет Дечијих ансамбала и Омладинског ансамбла.

Галерију можете погледати: овде

 

Говор директорке Венца на првом јубилеју подмладка је у наставку:

Драга децо,

Драго ми је што смо овај дан посветили вама, а још ми је драже што смо део рада Ансамбла Венац у последњој години усмерили ка вама. Окренули смо се ка вама, јер Венац треба да размишља о својој будућности, а данас, када видим вас, ја сам убеђена да не треба да размиљша, већ само да настави да исто ради са вама као у протеклих годину дана и Венчева будућност биће више него осигурана.

Реци ћу пар речи о идеји у вези формирања дечијих ансамбала.

Идеју за ваше формирање иницирала сам ја,  и данас се са осмехом на лицу хвалим тиме. Јако ми је драго што сам ја тај главни кривац,што сте ви данас овде. Морам вам рећи да је доста њих сумњало у ову идеју, па чак и већина у колективу Венац.Али ви Децо нисте сумњали, нису сумњали ваши асистенти за игру, и ето, данас смо заједно овде у оволиком броју.

Придружили сте се колу које игра Венац, и сада га играте са њим, али сутра ви ћете бити ти који ће коло Венца, коло српске заједнице да игра и да преноси на будућа поколења.

Драга децо, после годину дана показали сте нам да ћете ви сутра бити много бољи од нас старијих у Венцу. То је ваш успех, успех ваших родитеља, ваших школа, ваших домова културе, свих људи и институција који вам дају подршку у вашем раду на очувању културног наслеђа. И на крају ту је и наш успех – успех Венца. Драго ми је што смо заједничким снагама успели у томе.

А сви они који нису желели да помогну овој деци, позивам их у њихово име да се предомисле и исправе своју грешку.

Пуно је људи који су подржали наш рад, и хвала им пуно на томе. Све школе, домови културе у вашим местима су помогли да вам се обезбеде услови за рад. Општина Грачаница и Привремени орган града Приштина са седиштем у Грачаници су у свакој ситуацији помагали, када год смо им затражили помоћ. Сви заједно су они помагали овој деци, и то драги родитељи треба да знате. Јер задовољство, које смо им сви скупа омогућили је немерљиво и од непроцењиве вредности. Оно је сада можда само дечије искуство, ал’ ће сутра постати за њих животно искуство.

Од мог првог дана у Венцу данас сам најпоноснија. А сви они који брину о културном наслеђу тј. фолклорној уметности данас треба да буду још поноснији. Надам се да ће овакви дани за понос убудуће да се само нижу један за другим.

Драга децо, уживајте у игри док вечерас играте за маме, тате, баке и деке, и све ове озбиљне чике из првих редова, који вам дају несебичну подршку у раду.

Уживајте у програму.

Живели децо и драга публико!