Ansambl Venac ne može da dobije vize za Švajcarsku

Članovi nacionalnog ansambla Venac iz Gračanice, njih 26, prošle nedelje nisu dobili švajcarsku vizu. Zapravo, grupi umetnika sa Kosova i Metohije koja se spremala da prvi put svoje igračko, pevačko i muzičko umeće predstavi 9. novembra u Badenu, u švajcarskom konzulatu u Prištini nisu hteli čak ni da prime dokumenta jer su ih izdale institucije Srbije. Prethodno im je konzulat zakazao termine tek nakon intervencije kosovskih institucija.

Kome smeta njihovo umeće: Ansambl Venac

Direktorka ansambla Snežana Jovanović kaže da su problemi s vizom počeli pre više od mesec dana, a da su zaposleni u konzulatu u Prištini bili izuzetno neljubazni. Između ostalog, poručili su im da “ako imaju srpska dokumenta, idu u Beograd po vizu”.

– Prvo sam se obratila ambasadi Švajcarske u Beogradu, ali su me oni uputili na Prištinu, jer radnici Venca imaju prebivalište na KiM. Kada sam se ambasadi, odnosno konzulu Švajcarske u Prištini obratila sa zahtevom za koletkivnu vizu nisu nam odobrili jer, tvrde, ne izdaju takve vize. Onda sam opet uputila molbu da nam zakažu termine za ceo kolektiv i poslala pozivno pismo od organizatora koncerta u Badenu ANI “Abrašević Ć”, ali su nam odgovorili da nemaju slobodne termine.

Budući da smo dobili negativan odgovor, potražila sam pomoć od lokalne samouprave i došla do Kancelarije za zajednice (pri kabinetu premijera Kosova Hašima Tačija), gde je direktor Srbin. Nakon urgencije dobili smo termine da podnesemo zahteve za vize – priča Jovanovićeva.

Performans u Prištini

– Još uvek se nadamo da će se ambasada predomisliti i dati nam pozitivan odgovor. Ukoliko nam ne odobri vize, iz petnih žila ćemo se truditi da održimo performanas srpskih igara u Prištini, praćen konferencijom za medije – kaže Jovanovićeva.

Umetnici su na zakazani termin odneli sva dokumenta, ali su, dodaje ona, vraćeni sa šaltera jer konzulat ne prihvata potvrde srpskog PIO fonda.

– Prošlog ponedeljka u konzulat je pre podne otišla prva grupa radnika Venca, ali tamo nisu hteli da prihvate srpska dokumenta: izvod rođenih, izvod venčanih i potvrdu o zajednici domaćinstva. Posle podne je otišla druga grupa koja je uz srpski pasoš predala ista ta dokumenta, samo izdata od strane kosovskih institucija, ali su i njih vratili. Razlog je taj što niko od nas nema kosovski dokument o penzionim doprinosima (Trust Kosova), već samo izdat od srpskih institucija, a koji dokazuje da radnici Venca imaju uplaćne sve doprinose, penziono, zdravstveno, poreze – kaže Snežana Jovanović.

Rame uz Kolo

Ansambl Venac iz Gračanice je jedan od dva srpska nacionalna profesionalna ansambla narodnih igara i pesama čiji je osnivač Vlada Republike Srbije. Jedan ansambl (Kolo) ima sedište u Beogradu, a drugi (Venac) u Gračanici.
Venac čine profesionalni, omladinski i pet dečjih ansambala. Srbima sa KiM srpske pasoše izdaje koordinaciona uprava, i oni nisu obuhvaćeni bezviznim režimom.

U nameri da problem reši, ona je 28. oktobra ambasadi Švajcarske u Prištini poslala mejl, u kome se zahvaljuje za zakazane termine, naglašava da je koncert u Badenu humanitarnog karatkera, te da bi istom prilikom Venac proslavio jubilej od 50 godina rada baš u njihovoj zemlji. Takođe se detaljno objašnjava da radnici tog ansambla nisu budžetski korisnici Kosova, već da je Venac osnovala Vlada Srbije i da se finansiraju iz srpskog budžeta, pa samim tim ne mogu imati potvrde kosovskog penzionog fonda. Na taj mejl niko nije odgovorio.