You are currently viewing Славимо јубиларну 55. годину постојања у Београду!

Славимо јубиларну 55. годину постојања у Београду!

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије Венац из Приштине – Грачанице под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, одржао је свечани концерт поводом свог јубилеја 55 година од оснивања.

Венац је јубиларну 55. годину обележио низом извођења програма „Земљом овом – Легенда о Венцу“ широм Србије и региона, затим вокално-инстурменталним програмом „У чије се здравље вино пије“ у Старом двору у Београду, а прославу је завршио премијером новог програма „Тешко свуда своме без својега“ у Грачаници 26.112019.

Овом приликом Венац је своју јубиларну 55. годину обележио премијером у Београду.
У Народном позоришту 17. децембра 2019 извели смо за Београдску публику свој нови програм: „Тешко свуда своме без својега“.

Ансамбл Венац као национална културна установа а пре свега друштвено одговорна установа, свој нов програм „Тешко свуда своме без својега“ урадио је из љубави и поштовања према српском народу.

„Тешко свуда своме без својега“ представља искорак из уметничих оквира у којима ова кућа делује примарно усмерена на културни простор Косова и Метохије. Полазећи од српске средњовековне државе – познатије као Старе Србије – одакле су се Срби селили широм Балкана формирајући на тај начин српски културни простор хтели смо да предочимо ток постојбине српске културе. Простор Старе Србије данас знамо као Косово и Метохију, одакле Венац и даље шири српску културу. Ансамбл Венац овим програмом повезује постојбину српске културе са новим завичајима Срба, који су са простора Косова и Метохије одлазили.

“Тешко свуда своме без својега” акцентује неколико преломних догађаја у српској историји. Водимо вас у просторе Војне границе, враћамо вас у предкумановску Србију и ослобођено Косовско Поморавље а потом пењемо на Шар планину. Кров Старе Србије, место где лежи снага нашег етноса и место са које се пружа поглед на све стране куда се овај народ распростире.

Стефан Немања је мудрим речима завештао српски народ, пећки партијарси су га водили кроз сеобе, делећи са њима судбину, краљ Петар ослобађао, а над њим увек бдели Марко Краљевић и Милош Војиновић спремни да са Шаре прискоче у помоћ. Испреплетаност ових историјских и епских мотива давали су снагу и креативност народном уметнику да ствара богату фолклорну традицију, која до данас инспирише уметничко стваралаштво Венца.

Још једном је богатство играчке, вокалне и инструменталне традиције доказало да је и поред тешке судбине српски народ одувек умео да смогне снаге да буде весео, ведар и распеван. Радовао се животу где год да се обрео, зато данас у одсудним временима за опстанак српског имена на простору Косова и Метохије, као колевке његове државности, овакав уметнички програм има своје историјско оправдање и шаље поруку коју је народни певач упутио српском цару у преломном тренутку: ТЕШКО СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА.

Наш концерт посетили су Венчеви поштоваоци, предсавници министарстава Републике Србије, многобројни представници културних установа и републичких институција али и амбасадори и представници амбасада Русије, Норвешке, Данске, Турске, Индије, Египта, Кипра, Кубе и Казахстана, као и представници више ансамбала из Србије и Републике Српске.

Након концерта организован је коктел који је Венац организовао у сарадњи са Министарством привреде Републике Србије и Регионалном развојном агенцијом Косова и Метохије. У духу теме нашег програма сви наши гости су имали прилике да се почасте метохијским вином које су за ову специјалну прилику донели млади привредници из Метохије који производе вино.

Галерију можете погледати: овде