You are currently viewing Славље нашег јубилеја великим концертом у Грачаници премијерном изведбом “Тешко свуда своме без својега”

Славље нашег јубилеја великим концертом у Грачаници премијерном изведбом “Тешко свуда своме без својега”

Премијерно смо, у Грачаници 26.11.2019., приказали публици „Тешко свуда своме без својега“ – нови програм Ансамбла Венац направљен поводом 55. годишњице од оснивања. “Тешко свуда своме без својега“ је плод наше љубави и поштовања према српском народу и представља уметнички искорак из оквира административних граница у којима делује ова кућа.

Косово и Метохија су централни део српске средњевековне државе и простора у историји означеног као Стара Србија а са кога су се Срби селили широм Балкана формирајући на тај начин српски културни и етнички простор.

Нови програм Ансамбла Венац повезује постојбину српске културе са новим завичајима Срба, који су са овог простора одлазили.

Са акцентом на неколико преломних догађаја у српској историји програм „Тешко свуда своме без својега“ нас из средњевековне Србије води у просторе Војне границе, потом враћа у предкумановску Србију и ослобођено Косовско Поморавље завршавајући пут онде где лежи снага нашег етноса – на Шар планини, крову Старе Србије, са које се пружа поглед на све стране куда се овај народ разлио, а која чува епску традицију и надахњује и нове нараштаје.

Поред одиграних 70 концерата у овој години упоредо смо стварали поменути нов програм, веома напорно, са великом одговорношћу и уз веома велику част. Нов програм прати Повељу о српском културном простору.

Србија, као матична држава српског народа, развија институционалне оквире и остварује респективну подршку очувању културних права етничких мањина према највишим мерилима међународне праксе.

Стога се не може начелно доводити у питање ни потреба да и култура српског народа, у Србији и Српској, у региону и дијаспори или расејању, од Требиња и Херцег Новог до Суботице и Вршца, од Врања и Грачанице до Бање Луке, буде развијана у својим вредностима и традицијама, у области савременог стваралаштва тако и у области очувања, проучавања и презентације културног наслеђа.

Зато Ансамбл Венац, културно самосвестан, улаже велике напоре да одговорно баштини наслеђе својих предака и зато ствара нове програме који сведоче о културном наслеђу српског народа са простора Старе Србије.

Наслеђе које треба да одговорно баштинимо од предака чини незаменљив ослонац за сигурнији ход генерација самосвесних потомака који учествују у континуитету који називамо историјом, предањем и културом. Једино народ са изграђеном културном самосвешћу може бити активни члан глобалне, европске и светске заједнице, као њен драгоцени чинилац од којег се не очекује само да опонаша извесне културне обрасце него да их и ствара.

Београдска премијера прогама „Тешко свуда своме без својега“ одржаће се 17.12.2019. у Народном позоришту у Београду.

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде