You are currently viewing “Венац пева са пријатељима – У чије се здравље вино пије”

“Венац пева са пријатељима – У чије се здравље вино пије”

У име јубелија 55 година од оснивања национални Ансамбл Венац одржаo je концерт у Скупштини града Београда у свечаној сали – здање Старог двора, 10. октобра 2019. у 20 часова.

Овога пута смо се публици представили са вокално-инструменталним наступом под називом “Венац пева са пријатељима – У чије се здравље вино пије”. Са жељом да покажемо бригу и негу богате културе српског народа са простора Косова и Метохије а надасве да очувамо традицију фолклорне уметности Србије, вредно смо радили како бисмо све то уткали у један наступ.

Венац је на овом концерту имао госте, велике уметнике у очувању музике и песме Косова и Метохије, који су концерт значајно обогатили својим учешћем. Гости на концерту били су Љубиша Павковић, Биљана Крстић, Милош Николић, Факултет музичке уметности, наши пријатељи са Косова и Метохије Певачка група из Велике Хоче и чика Драган Филић из Бостана код Новог Брда, али и наше драге колеге Ансамбл народних игара и песама Србије „Коло“.

Венац је друштвено одговорна установа па је и овог пута свој програм прошио и поред концерта организовао представљање Српског културног центра из Приштине и Регионалне развојне агенције Косова и Метохије.

Српски културни центар представио се изложбом одабраних слика младе уметнице, сликарке Милице Костић из Приштине, који је уједно најавио њену велику изложбу до краја године у Београду.

Регионална развојна агенција Косова и Метохије представила је винаре из Метохије и сви гости и учесници су имали прилику да уживају у винима која су вредни винари из Метохије припремили. Вина из Метохије своје место на појединим тржиштима у централној Србији већ су својим квалитетом обезбедила, а Венац жели да им помогне да буду много више заступљенија и доступна народу широм Србије и на тај начин приближимо им нашу богату Метохију. У име Венца директорка је свим гостима/учесницима на концерту и сарадницима уручила поклоне.

У прослави овог јубилеја веома нам је недостајао наш пријатељ и сарадник, велико име фолкора, упокојени Радојица Кузмановић, који је тако силно желео да Венац запева у здању Старог двора у Београду, па смо на овом концерту славили и његово име.

Концерт се организовао у сарадњи са Градом Београдом, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Кабинета градоначелника Београда.

Галерију можете погледати: овде