You are currently viewing Дечија колонија – Дан српског кола на Косову и Метохији

Дечија колонија – Дан српског кола на Косову и Метохији

У организацији Ансамбла Венац и Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС) 13.06.2019. у Спортској хали у Лапљем селу одржана je „Дечија колонија – Дан српског кола на Косову и Метохији“. Под стручним руковођем МА Здравка Ранисављевића у сарадњи са Славицом Михаиловић и Милошем Митићем испред Ансамбла Венац презентовано је српско коло које је уписано на УНЕСКО-ву репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. У улози медијског промотера манифестацију је подржао познати хармоникаш Александар Софронијевић, представивши се са неколико српских кола на хармоници.

Радионици је присуствовало преко 2000 деце од првог до седмог разреда основних школа са простора централног Косова. Дечија колонија је одржана под покровитељством и уз присуство представника Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз велику подршку Школске управе Косова и Метохије, Актива директора основних школа, Привременог органа града Приштина-Грачаница, Општине Грачаница, Спортске хале у Лапљем Селу, Полицијске станице из Грачанице и Хитне службе – Дом здравља Грачаница.

Посебно и велико хвала упућујемо возачима Јавног градског превоза Приштина – Грачаница који су на веома професионалан начин обавили свој посао.

Највеће и најсрдачније хвала и браво колективу Венца на великој преданости и љубазности у раду са 2.000 деце.

Хвала свима на учешћу у овој великој културној и националној мисији. 2.000 дивне деце са централног Косова показало је како се чува културни идентитет и своја држава Србија на Косову и Метохији.

Покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде