Доња Брњица, 31.08.2018.

Дана 31.08. 2018 године у Доњој Брњици телевизија РТК2 је у оквиру емисије „Недељно поподне“ приказала живот мештана Доње Брњице. Том приликом у оквиру емисије представљен је и дечији ансамбл „Венац“ Доња Брњица који ради у просторијама основне школе Димитрије Прица.

Галерију можете погледати: овде

Лепосавић, 29.08.2018

На Велико Госпојинском сабору сада већ традиционално публици у Лепосавићу се прдставио први извоћачки ансамбл „Венац“. У оквиру програма је извео две певачке нумере и једну кореографију.

Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 28.08.2018.

Поводом празника Велика Госпојина ВЕНАЦ је у порти манастира Грачаница извео целовечерњи концерт. У публици је било око 2.000 посетилаца, и успели смо да их одушевимо програмом који смо те вечери извели. Венац је веома задовољан јер је дао свој допринос у слављењу храмовне славе манастира Грачаница, а нагласићемо да у самом месту Грачаница сви мештани славе са својим манастиром и уједно прослављају празник као породичну славу у својим домовима. Из тих разлога нама је много драже што смо обогатили слављење Велике Госпојине.

Концерт је Венац организовао у сарадњи са Епархијом Рашко-призренском и Косовско-метохијском и Домом културе у Грачаници.

Галерију можете погледати: овде

Македонија – Охрид, 17-20.08.2018.

У периоду од 17. до 20. 08. 2018. Омладински ансамбл „Венац“ је учествовао на мећународном фестивалу фолклора „ Разиграно оро“ у Охриду.

Галерију можете погледати: овде

Медвеђа, 15.08.2018.

У организацији културног центра Медвеђа на првом фестивалу фолклора учествовао је омладински ансамбл „Венац“ који се публици у сали културног центра представио са две кореографије и одушевио присутну публику.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Доња Брњица, 31.08.2018.

Дана 31.08. 2018 године у Доњој Брњици телевизија РТК2 је у оквиру емисије „Недељно поподне“ приказала живот мештана Доње Брњице. Том приликом у оквиру емисије представљен је и дечији ансамбл „Венац“ Доња Брњица који ради у просторијама основне школе Димитрије Прица. Галерију можете погледати: овде

Pročitajte više

Лепосавић, 29.08.2018

На Велико Госпојинском сабору сада већ традиционално публици у Лепосавићу се прдставио први извоћачки ансамбл „Венац“. У оквиру програма је извео две певачке нумере и једну кореографију. Галерију можете погледати: овде

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube