Топола, 09.03.2019.

Ансамбл ВЕНАЦ је 09.03.2019. са задовољством наступио на годишњем концерту КУД-а Опленац из Тополе, који је прославио 19. година свог успешног рада и постојања, а пре свега 19. година чувања шумадијске традиције.
ВЕНАЦ се публици у препунај сали Гимназије представио играма са косовско-метохијског подручја. Публика је уживала у сваком покрету, гласу и изгледу сцене коју је красила прелепа ношња играча. ВЕНАЦ је наступио заједно са КУД-ом Опленац и у двочасовном програму пружиопублици велико уживање у играма и песмама из Србије.
Међу многобројним гостима који су присуствовали концерту, била је и принцеза Љубица Карађорђевић, представници Општине Топола, као и многи уметнички руководиоци и чланови културно уметничких друштава из целе Србије.
Са нама су на концерту у Тополи били и представници Српског културног центра из Приштине, и са њима ћемо убудуће на свим будућим наступима заједно промовисати културну баштину Косова и Метохије и целе Србије. А заједнички рад у промовисању српске културе и српског идентитета намерно и симболично смо почели у Тополи. И као што је Карађорђе градио своју престоницу Тополу, ми смо из Тополе заједнички почели, да на нашим наступима градимо код људи јачу и већу љубав према богатој културној баштини Косова и Метохије.

Галерију можете погледати: овде

Зубин Поток, 15.02.2019.

На дан државности Републике Србије, 15.02.2019. омладински ансамбл ВЕНАЦ наступио је у Центру за културу „Војводина“ у Зубином Потоку, на Сретењској академији, на којој је припремљен изузетан културно-уметнички програм који је употпунио својим наступом и наш омладински ансамбл.

Омладински ансамбл ВЕНАЦ се публици у препуном Центру за културу „Војводина“ представио извођењем песме „Заспа Јанко“ и кореографијом „Игре из Грачанице“.

Након завшене Сретењске академије, омладински ансамбл је наступио и на Сретењском концерту који је био одржан у Спортско-рекреативном центру y Зубином Потоку, а који је организован поводом осамдесет година од оснивања КУД-а „Мокра Гора“.

Спортски центар у Зубином Потоку био је испуњен до последњег места, а омладински ансамбл ВЕНАЦ се многобројној публици представио са две кореографије, „Милошевка“ и „Игре из Метохије“, што је публика у препуној спортској хали поздравила великим аплаузом.

Галерију можете погледати: овде

Приштина, 15.02.2019.

15.02.2019. ансамбл ВЕНАЦ је поводом Дана државности, као подсећање на Сретење 1804. године, када је подигнута револуција и почело ослобађање од турака, и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије, наступио у Српском културном центру у Приштини, који је овом приликом обележио прву годину свог постојања и успешног рада.

Ансамбл ВЕНАЦ је својим прелепим наступом , игром и песмом, увеличао обележавање Дана државности Републике Србије, и још једном показао да верно чува праг земље Србије, њене обичаје, игру, песму и све оно што је њен лични идентитет.

Галерију можете погледати:  овде

Грачаница, 17.12.2018.

Поводом стогодишњице победе у Великом рату, дана 17.12.2018. одржана је свечана академија на којој је изведен програм, који је био специфично усмерен на све важне догађаје из Великог рата и ослобођење Косова и Метохије, свечану академију је увеличао и обогатио својим присуством и ансамбл ВЕНАЦ, показавши своје певачко и глумачко умеће.

У програму су поред Венца учествовали глумци Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници, глумци Српског позоришта из Гњилана, хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ и хор „Симонида“ из Грачанице.

Галерију можете погледати: овде

Београд, 12.12.2018.

На иницијативу и организацију Факултета музичке уметности-ФМУ у Београду, дана 12.12.2018. одржана је презентација Ансамбла ВЕНАЦ и певачке групе из Велике Хоче. Презентацију су све време пратиле песме Хочанаца. Модератор презентације била је проф. др Мирјана Закић која је у најлепшем светлу представила чланове певачке групе из Велике Хоче, Златка Накаламића, Љубомира Бркића, Станоја Бркића, Витомира Долашевића и Сашу Стошића, како у Метохији чувају и негују изворне народне песме тог краја. Она је заједно са проф. др Сањом Ранковић говорила о сарадњи са Хочанцима током теренских истраживања, које су организовали уз сарадњу са Асамблом Венац, а све ради прикупљања музичке грађе и записивања и очувања исте, као и увршћивања у репертоар Венца.

На презентацији у име Венца говорила је директорица Снежана Јовановић, која је Венац представила кратким историјатом, а на крају и приказала за ту прилику посебно направљене видео снимке са концерта, дан раније, у Народном позоришту у Београду.

На презентацији су о Венцу, његовом раду и значају говорили проф. др Мирјана Закић, проф. др Сања Ранковић, проф. мр Здравко Ранисављевић.

На презентацији су били студенти и професори Факултета музичке уметности, као и деканица ФМУ проф. др Љиљана Несторовска. Венац је почаствован што је могао да се представи на ФМУ и што је презентација са великом пажњом свих пропраћена.

У име Венца, директорица је позвала све присутне на презентацији да посете Косово и Метохију и да ће се потрудити да са ФМУ организује ту посету.

Након презентације ФМУ је организовао коктел током којег су настављени разговори о даљој сарадњи Венца, ФМУ и певачке групе из Велике Хоче.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Топола, 09.03.2019.

Ансамбл ВЕНАЦ је 09.03.2019. са задовољством наступио на годишњем концерту КУД-а Опленац из Тополе, који је прославио 19. година свог успешног рада и постојања, а пре свега 19. година чувања шумадијске традиције.ВЕНАЦ се публици у препунај сали Гимназије представио играма са косовско-метохијског подручја. Публика је уживала у сваком покрету, гласу и изгледу сцене коју је …

Pročitajte više

Зубин Поток, 15.02.2019.

На дан државности Републике Србије, 15.02.2019. омладински ансамбл ВЕНАЦ наступио је у Центру за културу „Војводина“ у Зубином Потоку, на Сретењској академији, на којој је припремљен изузетан културно-уметнички програм који је употпунио својим наступом и наш омладински ансамбл. Омладински ансамбл ВЕНАЦ се публици у препуном Центру за културу „Војводина“ представио извођењем песме „Заспа Јанко“ и …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook