Ливађе, 07.02.2018

Дечији ансамбл из Доње Гуштерице је поводом црквене славе Свети Григорије Богослов наступио у Ливађу 07.02.2018. год. и том приликом извео пригодан културурно уметнички програм.

Светосавска академија Скопље, 27.01.2018.

Поводом националног празника Срба у Македонији, у Скопљу је одржана свечана Светосавска академија, уз богат културно-уметнички програм који је водио кроз историју српског народа.

Ансамбл Венац је на позив Српског културног центра из Македоније, наступио на Светосавској академији у препуном здању Македонског народног театра у Скопљу 27.01.2018.год. и публици је лепоту нематеријалног културног наслеђа Косова и Метохије представио Први извођачки ансамбл Венац.

 

Грачаница, 26.01.2018.

Дана 26.01.2018. год. одржана је свечана Светосавска академија у Дому културе у Грачаници у организацији Културно-просветне заједнице Косова и Метохије. Уз бројне учеснике програма публици се представио и Национални ансамбл „Венац“ и том приликом извео пригодан културно уметнички програм.

Грачаница, 23.12.2017.

Ансамбл Венац је 23.12.2017. године у 19 ч. у Дому културе у Грачаници, одржао новогодишњи концерт, као печат на рад у протеклој години.

Венац је на велико задовољство многобројне публике поред првог извођачког ансамбла и овом приликом представио пет Венчевих дечијих ансамбала и омладински ансамбл, на које смо веома поносни. Низале су се на сцени игре свих Венчевих ансамбала, а за наше најмлађе чланове публика нарочито није штедела своје дланове. Овај концерт је 70-и по реду којим завршавамо ову веома успешну годину за Венац.

Организатори концерта били су Ансамбл Венац и Дом културе Грачаница, а покровитељ Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

Галерију можете погледати: овде
 

Доња Гуштерица, 04.12.2017.

Поводом обележавања дана Општине Липљан наступио је Национални ансамбл „Венац“ и том приликом се представио песмама „Ово је Србија“ и „Српски син“.

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Ливађе, 07.02.2018

Дечији ансамбл из Доње Гуштерице је поводом црквене славе Свети Григорије Богослов наступио у Ливађу 07.02.2018. год. и том приликом извео пригодан културурно уметнички програм.

Pročitajte više

Светосавска академија Скопље, 27.01.2018.

Поводом националног празника Срба у Македонији, у Скопљу је одржана свечана Светосавска академија, уз богат културно-уметнички програм који је водио кроз историју српског народа. Ансамбл Венац је на позив Српског културног центра из Македоније, наступио на Светосавској академији у препуном здању Македонског народног театра у Скопљу 27.01.2018.год. и публици је лепоту нематеријалног културног наслеђа Косова …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube