Пирот, 17.10.2018.

Уз жељу да што више пажње посветимо јужнијем делу наше државе Србије отишли смо у Пирот да заиграмо. Дом културе Пирот нам је отворио своја врата и припремио сцену на којој смо се поносно представили програмом који смо спремили за Пироћанце. Сала Дома културе је била препуна и хвала им пуно на топлом дочеку и подршци.

Галерију можете погледати: овде

Лесковац, 16.10.2018.

У Лесковцу је 16.10.2018. „Венац“ заиграо после више од две деценије. Сцена Народног позоришта нас је веома радо дочекала на којој смо са радошћу заиграли. Наши домаћини су били Ансамбл Абрашевић и Град Лесковац и са њиховим челним људима смо најавили концерт на конференцији за медије. Веома срдачна публика у Лесковцу уопште се није устручавала да покаже емоције кроз аплаузе а ми смо уживали у тој подршци и пружили им незабораван концерт.

Галерију можете погледати: овде

Вучје – Лесковац, 16.10.2018.

„Венац“ је по први пут заиграо и запевао у Вучју, при општини Лесковац, у Дому културе дана 16.10.2018. где су нас веома топло дочекали домаћини а још топлије публика и то она најмлађа. На веома срдачан дочек одговорили смо још срдачнијим играма и песмама. Сви смо уживали, и домаћини и гости.

Галерију можете погледати: овде

Бабин Мост – Обилић, 14.10.2018.

Поводом славе КУД „Косовка Девојка“ и празника Покров Пресвете Богородице у Бабином Мосту, 14.10.2018. године приређен је културноуметнички програм на коме је учествовао омладински ансамбл „Венац“ и дечији ансамбл „Венац“ из Доње Брњице. Заједно са учесницима културно уметничких друштава са Косова и Метохије, уже Србије и региона песмом и игром су представили лепоту фолклорне уметности мештанима и гостима у Бабином Мосту.

Галерију можете погледати: овде

Пећка Патријаршија, 14.10.2018.

Поводом великог хришћанског празника Покрова Пресвете Богородице уједно и славе манастира Пећка Патријаршија дана 14.10.2018, први извођачки ансамбл „Венац“ имао је част да заигра и запева у порти српске велике светиње и заједно са сестринством манастира и присутним верницима свечано прослави празник.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Пирот, 17.10.2018.

Уз жељу да што више пажње посветимо јужнијем делу наше државе Србије отишли смо у Пирот да заиграмо. Дом културе Пирот нам је отворио своја врата и припремио сцену на којој смо се поносно представили програмом који смо спремили за Пироћанце. Сала Дома културе је била препуна и хвала им пуно на топлом дочеку и …

Pročitajte više

Лесковац, 16.10.2018.

У Лесковцу је 16.10.2018. „Венац“ заиграо после више од две деценије. Сцена Народног позоришта нас је веома радо дочекала на којој смо са радошћу заиграли. Наши домаћини су били Ансамбл Абрашевић и Град Лесковац и са њиховим челним људима смо најавили концерт на конференцији за медије. Веома срдачна публика у Лесковцу уопште се није устручавала …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook