Грачаница, 11.11.2017.

Поводом обележавања 11. новембра дана примирја у Првом светском рату у Дому Културе Грачаница, свечано је била отворена изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“. На отварању изложбе наступио је и Национални ансамбл „Венац“, где су чланови Првог извођачког ансамбла извели  песму „Ово је Србија“.

 
 Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 04.11.2017.

Поводом обележавања 70 година постојања и рада КУД-а Бранка Меденице из Косово Поља, синоћ је у Дому Културе у Грачаници одржан културно уметнички програм. Национални ансамбл „Венац“ се представио мушком певачком групом и том приликом извели песму Српски син.

Београд, 19-23.10.2017.

У Београду, од 19-23.10.2017.године, одржан је Етно самит „ТрадицијаНова“ у организацији Ансамбла „Коло“. Етно самит је окупио велики број теоретичра, практичара и критичара из области традиционалне уметничке игре. У оквиру Етно самита постојале су три програмске линије: Конгрес, радионице и фестивалска концертна извођења. Конгрес на коме су били учесници из САД, Хрватске, Велике Британије, Македоније, Искре и Србије, био је организован у Привредној комори Србије током сва четири дана самита. Радионице су се одржавале у позоришту Атеље 212, док су се професионални ансабли представљали на неколико различитих локација. Етно самит „ТрадицијаНова“ отворен је концертом 19.10. у 20.00 ч. у Београдском Драмском позоришту на ком су наступили Национални ансамбл „Венац“ заједно са ансамблом „Коло“. Наредног дана 20.10. наступио је Национали ансамбл из Македоније „Танец“ у Установи културе Палилула у Београду, а одмах следећег дана наступио је Ансамбл народних плесова и пјесама Хрватске „Ладо“ у Центру за културу у Лазаревцу. Етно самит је затворен презентацијом креативне радионице одабраних уметника сва четири професионална ансамла: Кола, Танеца, Лада и Венца, у којој су уживали учесници конгреса и сви остали чланови поменутих ансамбала.

Галерију можете поглењдати: овде

Бабин Мост, 14.10.2017.

Поводом славе храма Покров Пресвете Богородице и славе Културно уметничког друшва „Косовка Девојка“ у Бабином Мосту 14.10.2016. Први извођачки Ансамбл „Венац“ се одазвао позиву Куд-а „Косовка Девојка“ и пред препуном салом Дома Културе извео пригодан програм који је наишао на овације код публике.

Овај наступ такође потврђује изузетно добру сарадњу са културно уметничким друштвима са простора Косова и Метохије и тако помаже да се фолклорна уметност, игра, песма и обичаји отргну од заборава.

Велика Хоча, 12.10.2017.

Поводом обележавања Михољдана 12.10.2017. године у Великој Хочи мештани су организовали културно-уметнички програм на коме је и Венац узео учешће као њихов пријатељ.
Било је пуно гостију на дан овог великог празника, а међу њима били су и учесници Међународног научног скупа фолклориста Србије, преко тридесет учесника – етнолога, етномузиколога и етнокореолога. Иначе, научни скуп се делом организовао у Великој Хочи као и у Призренској богословији.
На велико задовољство мештана гост сеоске славе био је и саветник министра културе и информисања Републике Србије, Драган Хамовић. Међу званицама били су и представници Матице српске.
Програм је благословио Владика Рашко призренске епархије Теодосије и уједно отворио Међународни скуп фолклориста Србије.
У то име Венац је заиграо пред гостима и представио се кореографијама: Жетелачким обичајима Метохијског Подгора и играма из околине Пећи.
Целокупну манифестацију пропратио је медијски јавни сервис Србије – РТС.
Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Грачаница, 11.11.2017.

Поводом обележавања 11. новембра дана примирја у Првом светском рату у Дому Културе Грачаница, свечано је била отворена изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“. На отварању изложбе наступио је и Национални ансамбл „Венац“, где су чланови Првог извођачког ансамбла извели  песму „Ово је Србија“.    Галерију можете погледати: овде

Pročitajte više

Грачаница, 04.11.2017.

Поводом обележавања 70 година постојања и рада КУД-а Бранка Меденице из Косово Поља, синоћ је у Дому Културе у Грачаници одржан културно уметнички програм. Национални ансамбл „Венац“ се представио мушком певачком групом и том приликом извели песму Српски син.

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube