Грачаница, 21.07.2019.

„Жикина шареница“ обилазећи Србију снимала је емисију и у Грачаници, која је емитована 21. јула на ТВ Пинк, у којој је као гост наступио мушки део Ансамбла ВЕНАЦ, као и вокални солисти Тамара Капетановић и наш најмлађи члан Дечијег ансамбла ВЕНАЦ шестогодишња Софија Ивић. Мушки део Ансамбла ВЕНАЦ се овом приликом гледаоцима „Жикине шаренице“ представио мушким играма Косовског Поморавља „Гиланком“, док су се вокални солисти Тамара Капетановић и Софија Ивић представили са по једном песмом, „Срце ми болује“ и „Излегох да се прошетам“. Софија Ивић је у емисији побрала све симпатије и иако најмлађа била је звезда емисије.

Галерију можете погледати: овде

Бања Лука, 14.07.2019.

У Бањалуци је 13. и 14. јула одржан Фестивал српског фолклора у организацији Ансамбла народних игара и песама „Веселин Маслеша“ из Бањалуке, који је одржан на великој Летњој сцени тврђаве Кастел.
Фестивал српског фолклора је ове године угостио фолклорна друштва из Словеније, Босне и Херцеговине и Србије, међу којима је наступио и Национални ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ.
Ансамбл ВЕНАЦ је са поносом наступио на тврђави Кастел 14. јула, одржавши целовечерњи концерт на великој Летњој сцени.
Публика је уживала у песми и игри Венчевих играча, који су сигурним корацима, испуњени душом и топлим гласом, спровели Бањалучку публику кроз сваки педаљ Косова и Метохије.
Изведен програм “Легенда о Венцу” је зауставио време у тврђави Кастел и вратио многобројну публику у прошла времена, времена која су темељ нашег постојања.
ВЕНАЦ је концертом у Бањалуци завршио изузетно богату сезону концерата широм Србије и региона.
Велика захвалност Ансамблу народних игара и песама „Веселин Маслеша“ који је наступио заједно са Ансамблом ВЕНАЦ на завршном концерту, и који је показао изузетну срдачност, топлину, гостопримство и организованост.

Галерију можете погледати: овде

Лесковац, 5-6.07.2019.

На четрнаестом Међународном дечијем карневалу у Лесковцу, који се одржава од 3. до 6. јула, и који је ове године окупио преко 35 група из региона, наступили су и наши Дечији ансамбли из Грачанице и Ливађа.
Дечији ансамбли из Грачанице и Ливађа су наступили 5. и 6. јула, под именом „Поздрав сунцу“.
5. јула су заједно са осталим учесницима продефиловали главном улицом Лесковца и наступили у такмичарском делу програма, да би наредног дана 6. јула са задовољством наступили ревијално на завршној 14. карневалској вечери.
Наши најмлађи ни ове године нису крили одушевљење овом прелепом манифестацијом, пуну занимљивих костима, дружења и изузртном гостопримству и организацији домаћина 14. Дечијег карневала.

Галерију можете погледати: овде

Ниш, 25.06.2019.

Национални ансамбл ВЕНАЦ је 25.06.2019. одржао велики Видовдански концерт у Народном позоришту у Нишу, на којем је као гост наступио Академски фолклорни ансамбл „ОРО“ из Ниша.
Наступ у Нишу за Ансамбл ВЕНАЦ буди несвакидашње емоције, Ниш је град који је током ратних дешавања на Косову и Метохији, због чега ВЕНАЦ бива протеран из Приштине, отворио своја врата и пружио руке подршке у тада тешкој ситуацији у којој се Ансамбл нашао, због тога је овај Видовдански концерт у Нишу био концерт пун емоција и дара Нишлијама.
Играчи Ансамбла ВЕНАЦ су Нишлије у пуном Народном позоришту спровели кроз „Венчеву Легенду“, Нишлије су уживале у целовечерњем програму, ношени игром и песмом кроз сваки педаљ прелепог Косова и Метохије.
Изузетну захвалност Ансамбл ВЕНАЦ дугује Академском фолклорном ансамблу „ОРО“ из Ниша, који је био гост на концерту.
И на овом концерту са Венцем, који презентује и чува културни идентитет Срба са Косова и Метохије, у овој мисији у Нишу био је Српски културни центар из Приштине.
Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде

Приштина, 27.06.2019.

Национални ансамбл ВЕНАЦ је 27.06.2019. са изузетним задовољством наступио у Српском културном центру у Приштини.
ВЕНАЦ је у оквиру Видовданских свечаности окупљеним Србима из Приштине презентовао најлепшу игру, песму и обичаје са Косова и Метохије, показавши у срцу Приштине да су верни чувари оног што се вековима стварало и чувало од заборава, оног што представља идентитет једног народа.
Венчевом концерту у Приштини присуствовао је и шеф руске канцеларије на Косову и Метохији г-дин Андреј Лисовој, који није крио одушевљење српском културом, традицијом и ношњом, додавши да је наступ у Приштини у СКЦ-у добар начин да се одржи веза Срба са Косова и Метохије са Србијом. Лисовој је рекао и да је изузетна сличност српске и руске културе. Он је нагласио да му је било посебно драго што је био део овог несвакидашњег догађаја у Приштини и то баш на Видовдан.
Венац је својим Видовданским концертом у Приштини послао свету поруку да са својим народом на Косову и Метохији живи, ради и чува своју државу Србију.

Покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Грачаница, 21.07.2019.

„Жикина шареница“ обилазећи Србију снимала је емисију и у Грачаници, која је емитована 21. јула на ТВ Пинк, у којој је као гост наступио мушки део Ансамбла ВЕНАЦ, као и вокални солисти Тамара Капетановић и наш најмлађи члан Дечијег ансамбла ВЕНАЦ шестогодишња Софија Ивић. Мушки део Ансамбла ВЕНАЦ се овом приликом гледаоцима „Жикине шаренице“ представио …

Pročitajte više

Бања Лука, 14.07.2019.

У Бањалуци је 13. и 14. јула одржан Фестивал српског фолклора у организацији Ансамбла народних игара и песама „Веселин Маслеша“ из Бањалуке, који је одржан на великој Летњој сцени тврђаве Кастел.Фестивал српског фолклора је ове године угостио фолклорна друштва из Словеније, Босне и Херцеговине и Србије, међу којима је наступио и Национални ансамбл народних игара …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook