Грачаница, 07.03.2018.

Ансамбл Венац је 07.03.2018. у топлој и пријатељској атмосфери дочекао групу студената из Америке, Канаде и Европе.

Ово је само једна у низу група студената коју смо заједно са Туристичком организацијом Грачанице дочекали српским играма и песмама у жељи да им наш део богате традиције и културног богатства  прикажемо у што веселијој атмосфери.

 
 Галерију можете погледати: овде

Приштина, 15.02.2018.

У Дому митрополије при Цркви Светог Николе у Приштини свечано је отворен Српски културни центар.

Уочи свечаног отварања Српског културног центра чланови Ансамбла Венац су присуствовали литургији у Цркви Светог Николе поводом празника Сретења Господњег, коју је служио епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Теодосије.

Након литургије владика Теодосије освештао је просторије Српског културног центра. Поводом отварања Центра приређене су изложбе фотографија „Стара Приштина“ и слика „Сликари приштинске ликовне колоније“, а у оквиру свечаног програма наступила је и мушка певачка група „Венац“ која је за ту прилику извела песму, нама веома омиљењу, “ Ја сам Србин српски син“.

Венац је помогао отварање Српског културног центра у Приштини донацијом ношње. Ношњу коју је поклонио је српска градска ношња Приштине (крај 19. и почетак 20. века), специјално за ту прилику урађена, а израдиле је веште руке Биљане Ђурић у занатској радионици за израду ношње Фолкарт у Краљеву, а посвету у дуборезу израдила галерија Стојановић из Ниша.

 
Галерију можете погледати: овде

Ливађе, 07.02.2018

Дечији ансамбл из Доње Гуштерице је поводом црквене славе Свети Григорије Богослов наступио у Ливађу 07.02.2018. год. и том приликом извео пригодан културурно уметнички програм.

Светосавска академија Скопље, 27.01.2018.

Поводом националног празника Срба у Македонији, у Скопљу је одржана свечана Светосавска академија, уз богат културно-уметнички програм који је водио кроз историју српског народа.

Ансамбл Венац је на позив Српског културног центра из Македоније, наступио на Светосавској академији у препуном здању Македонског народног театра у Скопљу 27.01.2018.год. и публици је лепоту нематеријалног културног наслеђа Косова и Метохије представио Први извођачки ансамбл Венац.

 
Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 26.01.2018.

Дана 26.01.2018. год. одржана је свечана Светосавска академија у Дому културе у Грачаници у организацији Културно-просветне заједнице Косова и Метохије. Уз бројне учеснике програма публици се представио и Национални ансамбл „Венац“ и том приликом извео пригодан културно уметнички програм.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Грачаница, 07.03.2018.

Ансамбл Венац је 07.03.2018. у топлој и пријатељској атмосфери дочекао групу студената из Америке, Канаде и Европе. Ово је само једна у низу група студената коју смо заједно са Туристичком организацијом Грачанице дочекали српским играма и песмама у жељи да им наш део богате традиције и културног богатства  прикажемо у што веселијој атмосфери.    Галерију …

Pročitajte više

Приштина, 15.02.2018.

У Дому митрополије при Цркви Светог Николе у Приштини свечано је отворен Српски културни центар. Уочи свечаног отварања Српског културног центра чланови Ансамбла Венац су присуствовали литургији у Цркви Светог Николе поводом празника Сретења Господњег, коју је служио епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Теодосије. Након литургије владика Теодосије освештао је просторије Српског културног центра. Поводом отварања Центра …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube