Зубин Поток, 18.05.2018.

На позив Дома културе Војводина – Зубин Поток, анасамбл Венац је на покраинској смотри фолклорног стваралаштва деце Косова и Метохије узео учешће са два дечија ансамбла из Грачанице и Доње Брњице.

Прво место дечијег ансамбла из Грачанице, друго место дечијег ансамбла из Доње Брњице као и прво место на ликовној колонији деце из Доње Брњице су доказ да се добар и квалитетан рад и приступ фолклорној уметности и те како одражава на свеукупан квалитет и резултат деце на такмичењима. Све похвале првенствено заслужују деца као и асистенти који раде са њима.

Похвале домаћину на организацији и на пријему деце која су се са пуно позитивних утисака вратила својим кућама.

 
Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 18.05.2018.

Ансамбл „Венац „је у сарадњи са Туристичком организацијом Грацаница, наступио  у локалном ресторану поводом посете туриста из Холандије и том приликом презентовао део косовско-метихијског фолклорног наслеђа. На крају као и увек чланови ансамбла су се сликали са гостима из Холандије који нису крили задовољство након наступа играчко-певачког дела ансамбла и оркестра.

Галерију можете погледати: овде

Доња Брњица, 14.05.2018.

Поводом дана ОШ „Димитрије Прица“ у Доњој Брњици,14.05.2018. школа фолклора ансабмла Венац из Доње Брњице је са пристутне госте на свечаности извела пригодан културно уметнички програм.

Тако су деца која уједно похађају ОШ „Димитрије Прица“ и у њеним просторијама увеличала ову свечаност и на својствен начин показала како је и у тешким условима за рад, нарочито за децу њиховог узраста могуће сачувати свој национални и културни идентитет.

 
Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 21.03.2018.

Венац је 21. марта посетила група ученика из међународне школе из Приштине – ИЛГ „International Learning Group“ на њихову иницијативу у жељи да ближе упознају Венац и наш рад у очувању традиције. Ову школу похађају деца из разних крајева света која са својим родитељима/представници међународне заједнице бораве у Приштини.

Том приликом Венац се деци из ИЛГ школе представио традиционалним српским играма и упознао их са једним делом ношње коју поседујемо у нашем фундусу. Такође, децу смо, као и њихове учитеље који су их довели, учили појединим корацима и да играју са нама, па смо заједно и играли поједине игре које су врло брзо успели да савладају.

Деца су пожелела да пробају наше костиме/дечију ношњу па смо им и то задовољство пружили, да би њима у народној ношњи било још веће уживање да играју у коло.

Са децом су играли и први извођачки ансамбл као и омладински ансамбл и било им је право уживање да се друже са децом.

Испратили смо децу уз договор да поновимо дружење и да нам буду гости на првом следећем концерту у Грачаници.

Хвала учитељици Адријани која је иницирала ову посету.

 
Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 09.04.2018.

Четврти пут заредом на културној манифестацији „Најјаче ускршње јаје“ која је одржана на платоу Дома културе Грачаница, 09.04.2018.наступио је Ансамбл „Венац“ овог пута Дечијим ансамблом из Доње Брњице.

Публици су се деца из Доње Брњице представила са две кореографије и том приликом оставила изузетно добар утисак код присутне публике.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Зубин Поток, 18.05.2018.

На позив Дома културе Војводина – Зубин Поток, анасамбл Венац је на покраинској смотри фолклорног стваралаштва деце Косова и Метохије узео учешће са два дечија ансамбла из Грачанице и Доње Брњице. Прво место дечијег ансамбла из Грачанице, друго место дечијег ансамбла из Доње Брњице као и прво место на ликовној колонији деце из Доње Брњице …

Pročitajte više

Грачаница, 18.05.2018.

Ансамбл „Венац „је у сарадњи са Туристичком организацијом Грацаница, наступио  у локалном ресторану поводом посете туриста из Холандије и том приликом презентовао део косовско-метихијског фолклорног наслеђа. На крају као и увек чланови ансамбла су се сликали са гостима из Холандије који нису крили задовољство након наступа играчко-певачког дела ансамбла и оркестра. Галерију можете погледати: овде

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube