Скуланево, 16.06.2019.

Поводом храмовне славе Св. Тројице у Скуланеву и манифестације „Дани општине Липљан“, 16.06.2019. наступили су Омладниски ансамбл ВЕНАЦ и Дечији ансамбл ВЕНАЦ из Лепине. Они су су окупљенима у порти цркве Св. Тројице у Скуланеву представили сплетом игара са Косова и Метохије, а поред прелепе игре, окупљени су уживали и у гласу вокалних солиста Тамаре Капетановић и Миљане Славић.
Манифестацију је отворио председник привременог органа општине Липљан, Златко Лазић, а организатор је Дом културе Липљан, са седиштем у Доњој Гуштерици, на челу са директорком Весном Кукурековић.

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде

Предавање о српском колу у Приштини, 13.06.2019.

У Српском културном центру у Приштини 13.06.2019. у 16:00 часова Ансамбл ВЕНАЦ, Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС) и Српски културни центар у Приштини организовали су предавање етнокореолога МА Здравка Ранисављевића о значају кола као елемента уписаног на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Учешће у предавању узели су чланови Ансамбла ВЕНАЦ изводећи Моравац и Жикино коло, након чега је неколико српких кола на хармоници у камерној атмосфери Српског културног центра извео уметник на хармоници Александар Софронијевић.

Предавање је одржано уз присуство представника Министарства културе и информисања Републике Србије, Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске и српских локалних самоуправа са централног Косова.

Овај догађај у Приштини био је подржан од стране Бранимира Стојановића државног секретара Министарства привреде Републике Србије, који је и иницијатор оснивања Српског културног центра у Приштини.

Галерију можете погледати: овде

Дечија колонија-Дан српског кола на Косову и Метохији, 13.06.2019.

У организацији Ансамбла ВЕНАЦ и Центра за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС) 13.06.2019. у Спортској хали у Лапљем селу одржана je „Дечија колонија – Дан српског кола на Косову и Метохији“. Под стручним руковођем МА Здравка Ранисављевића у сарадњи са Славицом Михаиловић и Милошем Митићем испред Ансамбла ВЕНАЦ презентовано је српско коло које је уписано на УНЕСКО-ву репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. У улози медијског промотера манифестацију је подржао познати хармоникаш Александар Софронијевић, представивши се са неколико српских кола на хармоници.

Радионици је присуствовало преко 2000 деце од првог до седмог разреда основних школа са простора централног Косова. Дечија колонија је одржана под покровитељством и уз присуство представника Министарства културе и информисања Републике Србије, а уз велику подршку Школске управе Косова и Метохије, Актива директора основних школа, Привременог органа града Приштина-Грачаница, Општине Грачаница, Спортске хале у Лапљем Селу, Полицијске станице из Грачанице и Хитне службе – Дом здравља Грачаница.

Посебно и велико хвала упућујемо возачима Јавног градског превоза Приштина – Грачаница који су на веома професионалан начин обавили свој посао.

Највеће и најсрдачније хвала и браво колективу Венца на великој преданости и љубазности у раду са 2.000 деце.

Хвала свима на учешћу у овој великој културној и националној мисији. 2.000 дивне деце са централног Косова показало је како се чува културни идентитет и своја држава Србија на Косову и Метохији.

Галерију можете погледати: овде

Смедеревска Паланка, 06.06.2019.

Национални ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ, започео је месец јун целовечерњим концертом у Смедеревској Паланци, који је одржао 06. јуна 2019. у Градском позоришту.
Ансамбл ВЕНАЦ се публици у пуној сали Градског позоришта представио целовечерњим косовско – метохијским програмом, представивши им лепоту и раскош игара, песама и обичаја са Косова и Метохије, што је присутна публика прихватила са великим одушевљењем.
Велику захвалност Ансамбл ВЕНАЦ дугује гостима концерта КУД-у „Гоша“ и ГКУД-у „Абрашевић“ из Смедеревске Паланке, који су, поред сјајне игре, показали и изузетно гостопримство.
Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: ovde

Бољевац, 09.06.2019.

На фестивалу који се одржава у Бољевцу још од 1971. године, под именом „Црноречје у песми и игри“, наступио је и наш Национални ансамбл ВЕНАЦ 09.06.2019. на сцени Градског трга у Бољевцу.

Играчима Ансамбла ВЕНАЦ била је част да заиграју на сцени Градског трга, пред многобројном публиком, преневши им чар игара и песама са Косова и Метохије и тиме дали свој допринос овој манифестацији која већ годинама уназад својим постојањем негује културу и традицију народа Србије. Гост на целовечерњем концерту била је певачка група КУД-а „Бољевац“ којој Ансамбл ВЕНАЦ дугује велику захвалност.

Покровитељ концерта је Министарство за културу и информисање Републике Србије и организатори фестивала Дом културе Бољевац.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Скуланево, 16.06.2019.

Поводом храмовне славе Св. Тројице у Скуланеву и манифестације „Дани општине Липљан“, 16.06.2019. наступили су Омладниски ансамбл ВЕНАЦ и Дечији ансамбл ВЕНАЦ из Лепине. Они су су окупљенима у порти цркве Св. Тројице у Скуланеву представили сплетом игара са Косова и Метохије, а поред прелепе игре, окупљени су уживали и у гласу вокалних солиста Тамаре …

Pročitajte više

Предавање о српском колу у Приштини, 13.06.2019.

У Српском културном центру у Приштини 13.06.2019. у 16:00 часова Ансамбл ВЕНАЦ, Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС) и Српски културни центар у Приштини организовали су предавање етнокореолога МА Здравка Ранисављевића о значају кола као елемента уписаног на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Учешће у предавању узели су чланови Ансамбла …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook