Бабин Мост, 14.10.2017.

Поводом славе храма Покров Пресвете Богородице и славе Културно уметничког друшва „Косовка Девојка“ у Бабином Мосту 14.10.2016. Први извођачки Ансамбл „Венац“ се одазвао позиву Куд-а „Косовка Девојка“ и пред препуном салом Дома Културе извео пригодан програм који је наишао на овације код публике.

Овај наступ такође потврђује изузетно добру сарадњу са културно уметничким друштвима са простора Косова и Метохије и тако помаже да се фолклорна уметност, игра, песма и обичаји отргну од заборава.

Грачаница, 11.10.2017.

Ансамбл „Венац“ је у сарадњи са Туристичком организацијом Грачаница, наступио у Грачаници у локалном ресторану поводом посете студената из Америке и том приликом се представио сплетом игара са подручја Косова и Метохије и Србије, презентујући гостима традиционалну уметност кроз игру и музику са наших простора, стављајући акценат на богатство народне ношње.

 

Грачаница, 07.10.2017.

У Дому Културе у Грачаници 07.10.2017. године одржано је финално такмичење „Мој пут до звезда“, у организацији РТВЦ, на ком су учествовали Дечији ансамбли Националног ансамбла „Венац“ који су били пратеће плесне групе такмичарима.
Публика је уживала у чарима дечије игре и у песмама такмичара. 
Плесне групе су чинили Дечији ансамбли из Лапљег Села, Доње Гуштерице, Лепине и Грачаницe.
Додајемо, да је победник на такмичењу „Мој пут до звезда“ Миљана Славић која је наступала самостално у своје име, и ми јој овог пута честитамо у име Венца, а пре свега у име Дечијег ансамбла Венац из Лепине чији је она члан.

Венац и Абрашевић ЦХ, 07-10.09.2017.

Венац је 9. септембра 2017. одржао феноменалан годишњи концерт са гостима АНИ Абрашевић ЦХ из Швајцарске у препуној сали Дома културе у Грачаници.
Верна Венчева публика је заједно са представницима Епархије рашко-призренске и локалне самоуправе и овог пута подржала Венац, и наравно све време их бодрила аплаузима. Чланови Абрашевића кажу да никада срдачније аплаузе нису у својој каријери добили.
Концерту је присуствовао и амбасадор Швајцарске у Приштини Јеан-Хуберт Лебет који је одушевљен концертом и обећао подршку амбасаде са Венцем и Абрашевићима за будуће добијање виза ради одржавања будућих концерата у Швајцарској.
Венац и Абрашевић су овим концертом показали да њихова сарадња још увек траје и да ће се наставити. Абрашевићев долазак у Грачаницу је узвратна посета Венцу, а подсетићемо вас да је Венац новембра 2015. био њихов гост када су након проблема око добијања визе, након нешто више од годину дана, успели да одиграју концерт пред дијаспором у Швајцарској.
Чланови АНИ „Абрашевић ЦХ“ из Швајцарске дошли су са представницима Српске православне цркве из Швајцарске на Косову и Метохији где су боравили од 07. до 10. септембра 2017. Они су са својим домаћинима, али и представником Министарства спољних послова Републике Србије Вукманом Кривокућом, обишли српске светиње – манастир Грачаницу, Пећку Патријаршију, Високе Дечане, у Призрену: цркву Светог Ђорђа, цркву Богорице Љевишке, призренску богословију, манастир Светих Архангела, споменик Милоша Обилића у Грачаници, и наравно чувени Газиместан.
Током посете манастирима владика Теодосије је био домаћин гостима из Швајцарске и у свим манастирима са монаштвом дочекао госте уз богату трпезу.
Организатори концерта су Ансамбл “Венац“ и Дом културе Грачаница. Покровитељи су Министарство културе и информисања Републике Србије, Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска и АНИ Абрашевић ЦХ.

Галерију можете погледати: овде

Лепосавић, 29.08.2017.

У уторак, 29.08.2017. године одржан је Госпоински сабор „XXII Међународна смотра народног стваралаштва“ у Лепосавићу.

Ансамбл „Венац“ је наступио у 20.00 ч. и премијерно извео кореографију „Осојане од Бога ти родило“ , жетелачки обичаји Метохијског Подгора.

Публика је са аплаузима и одушевљењем испратила цео наступ.

Галерију можете погледати: овде  

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Бабин Мост, 14.10.2017.

Поводом славе храма Покров Пресвете Богородице и славе Културно уметничког друшва „Косовка Девојка“ у Бабином Мосту 14.10.2016. Први извођачки Ансамбл „Венац“ се одазвао позиву Куд-а „Косовка Девојка“ и пред препуном салом Дома Културе извео пригодан програм који је наишао на овације код публике. Овај наступ такође потврђује изузетно добру сарадњу са културно уметничким друштвима са …

Pročitajte više

Грачаница, 11.10.2017.

Ансамбл „Венац“ је у сарадњи са Туристичком организацијом Грачаница, наступио у Грачаници у локалном ресторану поводом посете студената из Америке и том приликом се представио сплетом игара са подручја Косова и Метохије и Србије, презентујући гостима традиционалну уметност кроз игру и музику са наших простора, стављајући акценат на богатство народне ношње.  

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube