Грачаница, 21.03.2018.

Венац је 21. марта посетила група ученика из међународне школе из Приштине – ИЛГ „International Learning Group“ на њихову иницијативу у жељи да ближе упознају Венац и наш рад у очувању традиције. Ову школу похађају деца из разних крајева света која са својим родитељима/представници међународне заједнице бораве у Приштини.

Том приликом Венац се деци из ИЛГ школе представио традиционалним српским играма и упознао их са једним делом ношње коју поседујемо у нашем фундусу. Такође, децу смо, као и њихове учитеље који су их довели, учили појединим корацима и да играју са нама, па смо заједно и играли поједине игре које су врло брзо успели да савладају.

Деца су пожелела да пробају наше костиме/дечију ношњу па смо им и то задовољство пружили, да би њима у народној ношњи било још веће уживање да играју у коло.

Са децом су играли и први извођачки ансамбл као и омладински ансамбл и било им је право уживање да се друже са децом.

Испратили смо децу уз договор да поновимо дружење и да нам буду гости на првом следећем концерту у Грачаници.

Хвала учитељици Адријани која је иницирала ову посету.

 
Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 09.04.2018.

Четврти пут заредом на културној манифестацији „Најјаче ускршње јаје“ која је одржана на платоу Дома културе Грачаница, 09.04.2018.наступио је Ансамбл „Венац“ овог пута Дечијим ансамблом из Доње Брњице.

Публици су се деца из Доње Брњице представила са две кореографије и том приликом оставила изузетно добар утисак код присутне публике.

Галерију можете погледати: овде

Партеш, 08.04.2018.

Поводом ускршњег сабора, 08.04.2018. одржан је Етно фест Главичица у Партешу.

Традиционално већ друге године на Етно фесту „Главичица 2018″ наступили су Дечији ансамбли Венац из Лапљег Села и Доње Гуштерице и том приликом оставили изузетно добар утисак на многобројну публику.

 
Галерију можете погледати: овде

Јахорина, 29.03-01.04.2018.

На Јахорини су од 29.3.до 1.4. ове године одржани 23.Сусрети Српских Земаља

под слоганом “ Србија и Српска у Јахоринском колу“.

У петак 30. марта у Дому културе “Пале“ свечаном Академијом обележена је овогодишња манифестација. На академији се Венац представио колажом игара са Косова и Метохије.

У коло, које је одиграно испред хотела Бистрица на Јахорини 01. априла, осим више од стотину учесника ове манифестације, ухватили су се и чланови националног Ансамбла “Венац“ из Грачанице, културно уметничких друштава из Сребренице, Врњачке Бање и Пала.

Да би се што успешније организовала ова традиционална манифестација, и ове као и ранијих година несебично је помогло Представништво Републике Српске у Србији.

Подршка није изостала ни од градске управе и мештана Пала који су се и ове године показали као прави домаћини.

Организатор Сусрета било је Удружење за одбрану ћирилице “Добрица Ерић“ из Београда.

У братској слози и расположењу сви учесници Сусрета срдачно су се поздравили

до новог дружења крајем марта 2019.године.

Галерију можете погледати: овде

Подгорица, 01.04.2018.

Дечији Ансамбл Венац из Доње Брњице је 01.04.2018. године гостовао у Подгорици.

Овим гостовањем Венац је наставио изузетну сарадњу са Црногорско-Приморском Митрополијом.

Повод за наше гостовање била је слава Манастира Златица Цвети. Након литургије, коју је служио Митрополит Црногорско-Приморски Амфилохије, у културном уметничком програму публици се представио и наш дечији ансамбл из Доње Брњице који је својом игром одушевио све присутне вернике а посебно наше домаћине.

 Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Грачаница, 21.03.2018.

Венац је 21. марта посетила група ученика из међународне школе из Приштине – ИЛГ „International Learning Group“ на њихову иницијативу у жељи да ближе упознају Венац и наш рад у очувању традиције. Ову школу похађају деца из разних крајева света која са својим родитељима/представници међународне заједнице бораве у Приштини. Том приликом Венац се деци из …

Pročitajte više

Грачаница, 09.04.2018.

Четврти пут заредом на културној манифестацији „Најјаче ускршње јаје“ која је одржана на платоу Дома културе Грачаница, 09.04.2018.наступио је Ансамбл „Венац“ овог пута Дечијим ансамблом из Доње Брњице. Публици су се деца из Доње Брњице представила са две кореографије и том приликом оставила изузетно добар утисак код присутне публике. Галерију можете погледати: овде

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube