Previous Next

О нама

„Србија, као матична држава српског народа, развија институционалне оквире и остварује респективну подршку очувању културних права етничких мањина према највишим мерилима међународне праксе. Стога се не може начелно доводити у питање ни потреба да и култура српског народа, у Србији и Српској, у региону и дијаспори или расејању, од Требиња и Херцег-Новог до Суботице и Вршца, од Врања и Грачанице до Бање Луке, буде развијана у својим вредностима и традицијама, у области савременог стваралаштва тако и у области очувања, проучавања и презентације културног наслеђа.“ (Повеља о српском културном простору, у Сремским Карловцима 04. март 2019.)

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл под именом ШОТА, које 1993. мења у ВЕНАЦ. Оснивач ВЕНЦА је Влада Републике Србије, а делује под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. јуна 1999. године Ансамбл ВЕНАЦ радио је у својим просторијама у Приштини када услед ратних дешавања бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у Нишу.

Ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. ВЕНАЦ се колективно вратио на Косово и Метохију. Радио је у јако тешким условима у Чаглавици, недалеко Приштине до 2008. када је коначно свој дом пронашао у Грачаници.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом ВЕНАЦ је успео да оживи и обогати културне активности широм Косова и Метохије. ВЕНАЦ је у послератном периоду био водећи покретач културног живота у српским енклавама где је било потпуно незамисливо одржати било какво културно дешавање. Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм покрајине и носилац је програма већине културних манифестација. У најтежим моментима ВЕНАЦ је био и остаће уз свој народ и делити његову судбину.

ВЕНАЦ је 2014. године основао пет Дечијих ансамбала кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Исте године основао је и Омладински ансамбл у Грачаници, који у перспективи обезбеђује кадар за Ансамбл, док играчи ВЕНЦА своја знања преносе овим младим људима. На тај начин ВЕНАЦ је окупио око себе преко 400 младих уметника и тиме се на Косову и Метохији бори и за очување, али и развој фолклорног аматеризма као основе професионалне фолклорне сцене.

У свом професионалном раду ВЕНАЦ је сарађивао и сарађује са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије. ВЕНАЦ као национални професионални ансамбл несебично помаже рад и функцинисање аматерских културно-уметничких друштава широм Косова и Метохије.

Ансамбл ВЕНАЦ, културно самосвестан, улаже велике напоре да одговорно баштини наслеђе својих предака и зато ствара нове програме који сведоче о културном наслеђу српског народа са простора Старе Србије. 

„Наслеђе које треба да одговорно баштинимо од предака чини незаменљив ослонац за сигурнији ход генерација самосвесних потомака који учествују у континуитету који називамо историјом, предањем и културом. Једино народ са изграђеном културном самосвешћу може бити активни члан глобалне, европске и светске заједнице, као њен драгоцени чинилац од којег се не очекује само да опонаша извесне културне обрасце него да их и ствара.“ (Повеља о српском културном простору, у Сремским Карловцима 04. март 2019.)

Пријепоље – Милешева, 06.10.2020.

Након вишемесечног повлачења са сцене услед ситуације коју је изазвао вирус Корона, Ансамбл ВЕНАЦ се са великим усхићењем и задовољством одазвао позиву у част прославе велике ктиторске славе – Светог краља Владислава, која је одржана у древној немањићкој светињи, манастиру Милешева, 06-07.10.2020. Вече пре обележавања овог великог празника служено је свечано вечерње бдење у манастиру …

Pročitajte više

Пријепоље, 28.06.2020.

У оквиру Видовданске духовне академије која је одржана на Видовдан 28.06.2020. у великој сали Дома културе у Пријепољу, а под огранизацијом Српске Православне Цркве – Епархије Милешевске, наступила је и певачка група Омладинског ансамбла ВЕНАЦ.Певачка група Омладинског ансамбла ВЕНАЦ у оквиру Видовданске духовне академије представила се публици у Дому културе у Пријепољу песмама „Ситан камен …

Pročitajte više

Грачаница, 26.06.2020.

У оквиру Видовданских свечаности организованих у порти манастира Грачаница, 26.06.2020. одржан је и избор за најлепшу „Косовку девојку“, којем је претходио пригодан културно-уметнички програм на којем је наступила женска и мушка певачка група Ансамбла ВЕНАЦ.Певачка група Ансамбла ВЕНАЦ наступила је са две песме, „Казуј, Суто, кажи душо“ и „На врата сеђаше Јевка Замфирова“.Публици се ансамбл …

Pročitajte više

„Игре из Кумановског поља“

Изводи из кореографије „Игре из Кумановског поља“Кореографија: Радојица КузмановићМузички аранжман: Здравко Ранисављевић Концерт Ансамбла ВЕНАЦ – ТЕШКО СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА, Народно позориште у Београду, 17.12.2019. Видео можете погледаи на нашој фејсбук страници: ПРВИ ДЕО: https://www.facebook.com/ansamblvenac/videos/234820311180957/ ДРУГИ ДЕО: https://www.facebook.com/ansamblvenac/videos/779025032672088/ ТРЕЋИ ДЕО: https://www.facebook.com/ansamblvenac/posts/1641850572619384?notif_id=1589451187968197&notif_t=page_post_reaction

Pročitajte više

Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers
Visit Us On Facebook