Бадовац, 18.06.2018.

Дана 18.06.2018. године поводом избора за најлепшу Косовку девојку у Бадовцу наступио Омладински ансамбл „Венац“. Својом игром омладинци су употпунили и улепшали манифестацију која се традиционално одржава сваке године.

 
Галерију можете погледати: овде

Лапље Село, 14.06.2018.

Грачаница, 12.06.2018.

Поводом обележавања јубилеја 50 година постојања КУД „Симонида“, 12.06.2018. је одржан свечани концерт у Дому културе Грачаница.

Поред многобројних гостију концерт су употпунили и чланови националног ансамбла „Венац“ и том приликом се публици представили песмом „Еј у Призрену“ и играма из Призрена.

 
Галерију можете погледати: овде

Ранилуг, 04.06.2018.

На завршној вечери манифестације „Морава се у песму улива“ Први извођачки ансамбл Венац се публици у Ранилугу 04.06.2018. представио целовечерњим играчко певачким наступом и тако на својствен начин још једном показао да као институција културе подржава и помазе све манифестације на целој територији Kосова и Метохије.

Видовданске свечаности су у току тако да вас ускоро очекује још много лепих вести са наших наступа широм Kосмета.

 
Галерију можете погледати: овде

Призрен, 02.06.2018.

У прелепом амбијенту манастира Св.Архангела одржана је Дечија смотра фолклора и изворног стваралаштва на којој се ансамбл Венац представио са две школе фолклора. Ове године ансамбл Венац су представљали Дечији ансамбли из Лапљег Села и Грачанице и том приликом забележили изузетно успешан наступ.

За све приказано на смотри све похвале заслужују деца која су и овог пута показала да су прави чувари културне баштине српског народа са простора Косова и Метохије.

Као и увек све похвале заслужује и домаћин ове манифестације игуман Михајло који је на најлепши могући начин дочекао и угостио све учеснике програма и присутну публику.

Пунo најпозитивнијих утисака деце која су се безбедно вратила својим кућама.

До следeће смотре поздрав…ансамбл Венац.

 
Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Бадовац, 18.06.2018.

Дана 18.06.2018. године поводом избора за најлепшу Косовку девојку у Бадовцу наступио Омладински ансамбл „Венац“. Својом игром омладинци су употпунили и улепшали манифестацију која се традиционално одржава сваке године.   Галерију можете погледати: овде

Pročitajte više

Лапље Село, 14.06.2018.

Свечаност поводом обележавања дана школе „Миладин Митић“ из Лапљег Села 14.06.2018. улепшала су деца фолклорног ансамбла Венац из Лапљег Села, која су на самом крају затворила програм играма из Лесковца на велико задовољство родитеља и публике која је наше најмлађе чланове Венца поздравила аплаузима . Галерију можете погледати: овде

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube