Грачаница – Светосавски концерт, 31.01.2020.

Венчев омладински ансамбл и пет дечијих ансамбала дана 31.01.2020. године у 18:00 ч. одржали су Светосавски концерт у Дому културе у Грачаници, у част највећег српског просветитеља, Првог Архиепископа Српског Светог Саве, а као подршка Српској православној цркви – Митрополији црногорско-приморској и верном народу у Црној Гори у њиховој борби за очување светиња.

И како певач каже у народној епској песми ТЕШКО ЈЕ СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА.
Учећи српски народ православљу, Свети Сава нас је научио и да треба љубити ближње своје и помагати браћи у невољи. Како је сада наш братски народ у Црној Гори у највећем искушењу да очува Српство и Православље, овим концертом желели смо да им пружимо нашу подршку да храбро бране и одбране наше светиње.

Венац је организовао долазак деце из Ораховца и Косовске Каменице на концерт која немају прилику да присуствују културним догађајима. На наш позив на концерт су дошли и омладинци из Ранилуга а у организацији Општине Ранилуг.
Венац је за сву децу организовао и прославу након концерта где су сва деца имала прилику да се заједно друже и играју.

Концерт је организовао Ансамбл Венац а уз техничку подршку Привременог органа града Приштина и Дома културе Грачаница.

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде

Доња Брњица, 27.01.2020.

Дечији ансамбл Венац из Доње Брњице наступио је 27.01.2020. на свечаном обележавању школске славе Свети Сава, у Основној школи „Димитрије Прица“ у Доњој Брњици.
Овом приликом наступиле су две групе Дечијег ансамбла, млађа и старија група, које су се публици у школској сали представиле са по једном кореографијом.
Чланови млађе групе су извели игре са Централног Косова, док се старија група представила са играма из Владичиног Хана.

Галерију можете погледати: овде

Београд, 17.12.2019.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ из Приштине – Грачанице одржао је свечани концерт поводом јубилеја 55 година од оснивања, на ком је премијерно изведен нов програм ТЕШКО СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА.

„Венац“ је јубиларну 55. годину обележио низом извођења програма „Земљом овом – Легенда о Венцу“ широм Србије и региона, затим вокално-инстурменталним програмом „У чије се здравље вино пије“ у Старом двору у Београду, а прославу је завршио премијером новог програма „Тешко свуда своме без својега“ у Грачаници 26.112019. и Београду у Народном позоришту 17.12.2019.

Ансамбл Венац као национална културна установа, а пре свега друштвено одговорна установа, нов програм „Тешко свуда своме без својега“ урадио је из љубави и поштовања према српском народу.

„Тешко свуда своме без својега“, програм Ансамбла ВЕНАЦ поводом 55. годишњице од оснивања, представља искорак из уметничих оквира у којима ова кућа делује примарно усмерена на културни простор Косова и Метохије. Третирајући Косово и Метохију као централни део српске средњевековне државе и простора у историји означеног као Стара Србија, а са кога су се Срби селили широм Балкана формирајући на тај начин српски културни простор, Ансамбл ВЕНАЦ овим програмом повезује постојбину српске културе са новим завичајима Срба, који су са овог простора одлазили.

Са акцентом на неколико преломних догађаја у српској историји програм „Тешко свуда своме без својега“ нас из средњевековне Србије води у просторе Војне границе, потом враћа у предкумановску Србију и ослобођено Косовско Поморавље завршавајући пут онде где лежи снага нашег етноса – на Шар планини, крову Старе Србије, са које се пружа поглед на све стране куда се овај народ распростире.

Стеван Немања је мудрим речима завештао српски народ, пећки партијарси су га водили кроз сеобе, делећи са њима судбину, краљ Петар ослобађао, а над њим увек бдели Марко Краљевић и Милош Војиновић спремни да са Шаре прискоче у помоћ. Испреплетаност ових историјских и епских мотива давали су снагу и креативност народном уметнику да ствара богату фолклорну традицију, која до данас инспирише уметничко стваралаштво ВЕНЦА.

Још једном је богатство играчке, вокалне и инструменталне традиције доказало да је и поред тешке судбине српски народ одувек умео да смогне снаге да буде весео, ведар и распеван. Радовао се животу где год да се обрео, зато данас у одсудним временима за опстанак српског имена на простору Косова и Метохије као колевке његове државности, овакав уметнички програм има своје историјско оправдање и шаље поруку коју је народни певач упутио српском цару у преломном тренутку: ТЕШКО СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА.

Наш концерт посетили су Венчеви поштоваоци, предсавници министарстава Р.Србије, многобројни представници културних установа и републичких институција али и амбасадори и представници амбасада Русије, Норвешке, Данске, Турске, Индије, Египта, Кипра, Кубе и Казахстана, као и представници више ансамбала из Србије и Републике Српске.

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Након концерта организован је коктел који је Венац организовао у сарадњи са Министарством привреде Р.Србије и Регионалном развојном агенцијом Косова и Метохије, на ком су се млади привредници из Метохије који производе вино гостима концерта представили својим метохијским винима.

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде

Београд – Шареница, 25.12.2019.

Национални ансамбл ВЕНАЦ је 25.12.2019. учествовао у снимању специјалне емисије Шареница, која се емитовала на Божић на РТС-у. Овом приликом Ансамбл ВЕНАЦ се гледаоцима представио са две кореогафије из новог програма који је ВЕНАЦ пемијерно представио 17. децембра 2019. у Народном позоришту у Београду.

Покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде

Приштина/РТК2, 23.12.2019.

Национални ансамбл ВЕНАЦ је 23.12.2019. сада већ традиционално, учествовао у снимању Новогодишњег програма на Радио телевизији Косово 2.

Ансамбл ВЕНАЦ је овом приликом представио игре са простора Косова и Метохије, тачније три кореографије: „Женска игра из Грачанице“, „Игра са Централног Косова“ и „Игра из Косовског Поморавља“.

Покровитељ је Министарство културе и информисања Републике Србије.

О нама

„Србија, као матична држава српског народа, развија институционалне оквире и остварује респективну подршку очувању културних права етничких мањина према највишим мерилима међународне праксе. Стога се не може начелно доводити у питање ни потреба да и култура српског народа, у Србији и Српској, у региону и дијаспори или расејању, од Требиња и Херцег-Новог до Суботице и Вршца, од Врања и Грачанице до Бање Луке, буде развијана у својим вредностима и традицијама, у области савременог стваралаштва тако и у области очувања, проучавања и презентације културног наслеђа.“ (Повеља о српском културном простору, у Сремским Карловцима 04. март 2019.)

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл под именом ШОТА, које 1993. мења у ВЕНАЦ. Оснивач ВЕНЦА је Влада Републике Србије, а делује под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. јуна 1999. године Ансамбл ВЕНАЦ радио је у својим просторијама у Приштини када услед ратних дешавања бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у Нишу.

Ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. ВЕНАЦ се колективно вратио на Косово и Метохију. Радио је у јако тешким условима у Чаглавици, недалеко Приштине до 2008. када је коначно свој дом пронашао у Грачаници.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом ВЕНАЦ је успео да оживи и обогати културне активности широм Косова и Метохије. ВЕНАЦ је у послератном периоду био водећи покретач културног живота у српским енклавама где је било потпуно незамисливо одржати било какво културно дешавање. Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм покрајине и носилац је програма већине културних манифестација. У најтежим моментима ВЕНАЦ је био и остаће уз свој народ и делити његову судбину.

ВЕНАЦ је 2014. године основао пет Дечијих ансамбала кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Исте године основао је и Омладински ансамбл у Грачаници, који у перспективи обезбеђује кадар за Ансамбл, док играчи ВЕНЦА своја знања преносе овим младим људима. На тај начин ВЕНАЦ је окупио око себе преко 400 младих уметника и тиме се на Косову и Метохији бори и за очување, али и развој фолклорног аматеризма као основе професионалне фолклорне сцене.

У свом професионалном раду ВЕНАЦ је сарађивао и сарађује са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије. ВЕНАЦ као национални професионални ансамбл несебично помаже рад и функцинисање аматерских културно-уметничких друштава широм Косова и Метохије.

Ансамбл ВЕНАЦ, културно самосвестан, улаже велике напоре да одговорно баштини наслеђе својих предака и зато ствара нове програме који сведоче о културном наслеђу српског народа са простора Старе Србије. 

„Наслеђе које треба да одговорно баштинимо од предака чини незаменљив ослонац за сигурнији ход генерација самосвесних потомака који учествују у континуитету који називамо историјом, предањем и културом. Једино народ са изграђеном културном самосвешћу може бити активни члан глобалне, европске и светске заједнице, као њен драгоцени чинилац од којег се не очекује само да опонаша извесне културне обрасце него да их и ствара.“ (Повеља о српском културном простору, у Сремским Карловцима 04. март 2019.)

Грачаница – Светосавски концерт, 31.01.2020.

Венчев омладински ансамбл и пет дечијих ансамбала дана 31.01.2020. године у 18:00 ч. одржали су Светосавски концерт у Дому културе у Грачаници, у част највећег српског просветитеља, Првог Архиепископа Српског Светог Саве, а као подршка Српској православној цркви – Митрополији црногорско-приморској и верном народу у Црној Гори у њиховој борби за очување светиња. И како …

Pročitajte više

Доња Брњица, 27.01.2020.

Дечији ансамбл Венац из Доње Брњице наступио је 27.01.2020. на свечаном обележавању школске славе Свети Сава, у Основној школи „Димитрије Прица“ у Доњој Брњици.Овом приликом наступиле су две групе Дечијег ансамбла, млађа и старија група, које су се публици у школској сали представиле са по једном кореографијом.Чланови млађе групе су извели игре са Централног Косова, …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook