Доња Гуштерица, 28.06.2018.

Ансамбл Венац узео је своје учешће у културно-уметничком програму у Доњој Гуштерици, 28.06.2018. поводом Видовдана.

Видовдан у Доњој Гуштерици наши малишани обележили су својом игром.

Наступила су деца из Дечијег ансамбла „Венац“ из Доње Гуштерице са почетком у 18.00. ч.

Овај програм одржан је у Дому културе где је публика наше малишане поздравила аплаузом.

 
Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 26.06.2018.

Свима знан датум 26. јун, манастир Грачаница свима добро знано место, финални избор Косовке девојке свима добро знана манифестација и наравно да све то не може да прође без вама добро знаног ансамбла „Венац“.

Избор за најлепшу Косовку девојку, који се традиционално обележава сваке године у оквиру програма обележавања Видовдана, организован је 26.06.2018 у порти манастира Грачаница уз свечани програм. Поред многобројних гостију и богатог културно уметничког програма сви присутни су имали прилику да уживају у чарима игре и песме Националног ансамбла „Венац“, а посебну чар дали су и чланови Дечијег ансамбла „Венац“ из Грачанице.

На овој манифестацији изабрана је најлепша Косовка девојка Катарина Стајић из Горњег Макреша. У такмичењу за најлепшу Косовку девојку, после полуфиналних такмичења у свим крајевима Косова и Метохије, учествовало је 13 девојака, а жиријем је председавао дугогодишњи директор националног ансамбла „Коло“, кореограф Радојица Кузмановић.

 
Галерију можете погледати: овде

 

 

 

Ниш, 24.06.2018.

У свечаној претпразничној атмосфери уочи великог српског празника Видовдана, 24. јуна организован је концерт под симболичним називом „Вера наша православна“ у сали Дома Војске у Нишу. Ансамбл „Венац“ је наступио са војним фолклорним ансамблом „Шајкача“ и на себи својствен начин представио пребогато играчко-певачко умеће и богатство Косовско-метохијског простора.

Пред препуном салом Дома Војске Србије на сцени су се смењивали играчи и оркестри из Грачанице и Ниша који су приказали игре из Призрена, Пећи, Шумадије, Поморавља, Босилеградског Крајишта, као и свадбене и жетелачке обичаје. На сцени су домаћини извели и родољубиве песме које су додатно узбуркале емоције публици.

Концерту су присуствовали командант Копнене војске Србије генерал – потпуковник Милосав Симовић, командант Треће бригаде Копнене војске пуковник Предраг Грбић, градоначеник Ниша Дарко Булатовић, председник градске општине Палилула Александар Ждрале, представници удружења војних пензионера, удружења за неговање слободарских традиција српског народа и многобројни гости.

Војни фолклорни ансамбл „Шајкача“ основан је марта 2017. године, на иницијативу генарал-потпуковника Милосава Симовића, а чине га професионална војна лица и чланови њихових породица из Гарнизона Ниш.

Домаћин концерта била је Команда Копнене Војске и Команда Гарнизона Ниш. Уочи концерта Венац је у Команди Копнене Војске Србије дочекао генерал Милосав Симовић који је представио Музеј копнене војске а посебно са веома великим емоцијама говорио о Спомен соби. Официри и подофицири Команде Копнене војске Србије направили су овај Музеј у Нишу који прати историју српске војске и српског народа и њиховог страдања у Нишу и околини, у последња два века. Јунацима са Чегра, херојима Гвозденог пука, борцима са Кошара и Паштрика, али и многим другим познатим и непознатим јунацима који су страдали у ратовима, официри Команде Копнене војске одужили су се на достојан и прави начин. Имена 16185 војника и цивила који су били избрисани из историје и памћења ти официри су отргли од заборава и исписали златним словима на „зиду плача“, који је саставни део тог музеја. На прикупљању докумената, фотографија и експоната, као и на самој поставци официри Команде Копнене војске Србије радили су две године, углавном ван радног времена и без икакве новчане накнаде. У овом музеју Копнене војске Србије, на неколико стотина квадрата смештено је преко 10.000 фотографија, мноштво историјских докумената, астава, грбова, униформи, али и 362 комада различитог наоружања које је српска војска користила у последња два века. Хероји са Кошара и Паштрика имају посебно место у том музеју. Њихове фотографије и имена смештени су на плафон у спомен соби, који симболизује небо.

По завршетку веома успешног видовданског концерта домаћинима смо указали да Војска Србије увек на располагању може да има фолклорну војску Венца, а то значи још концерата са њима.

 

 Галерију можете погледати: овде

 

Велика Хоча, 24.06.2018.

У предивном амбијенту Велике Хоче, 24.06.2018. одржан је полуфинални избор за најлепшу Косовку девојку.

Поред прелепих девојака, лепоту песме и игре присутној публици и гостима је представио Омладински ансамбл „Венац“ који је и овом прилико награђен громогласним аплаузима.

 
 Галерију можете погледати: овде

Доња Гуштерица, 23.06.2018.

Поводом избора за најлепшу Косовку девојку одржано је полуфинално вече на територији општине Липљан  у Доњој Гуштерици 23.06.2018. Наступио је Омладински ансамбл „Венац“ и Дечији ансамбл „Венац“ из Доње Гуштерице који су својим играма употпунили манифестацију и одушевили присутну публику.

 
Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Доња Гуштерица, 28.06.2018.

Ансамбл Венац узео је своје учешће у културно-уметничком програму у Доњој Гуштерици, 28.06.2018. поводом Видовдана. Видовдан у Доњој Гуштерици наши малишани обележили су својом игром. Наступила су деца из Дечијег ансамбла „Венац“ из Доње Гуштерице са почетком у 18.00. ч. Овај програм одржан је у Дому културе где је публика наше малишане поздравила аплаузом.   …

Pročitajte više

Грачаница, 26.06.2018.

Свима знан датум 26. јун, манастир Грачаница свима добро знано место, финални избор Косовке девојке свима добро знана манифестација и наравно да све то не може да прође без вама добро знаног ансамбла „Венац“. Избор за најлепшу Косовку девојку, који се традиционално обележава сваке године у оквиру програма обележавања Видовдана, организован је 26.06.2018 у порти …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube