Штрпце, 07.04.2019.

У организацији Ансамбла ВЕНАЦ, Дома културе “Свети Сава“ у Штрпцу и Ски центра Брезовица, 07. априла 2019. одржан је ВЕНЧЕВ САБОР ДЕЦЕ НА ШАРИ, на коме је учествовало преко 250 деце из пет Венчевих Дечијих ансамбала, као и Омладински ансамбл ВЕНАЦ.

Захваљујући Ски центру Брезовица, пре самог концерта деци је обезбеђен обилазак Ски центра, где су деца уживала у санкању и играма на снегу, као и у бесплатној вожњи жичаром која је на децу оставила посебан утисак, јер су током вожње уживали у лепоти Шаре.

Након обиласка Ски центра на Брезовици, деца су била смештена у Дому културе „Свети Сава“ у Штрпцу, где су у једној изузетно веселој атмосфери, уз игру и песму започели припреме за сам концерт.

На концерту се публици у препуном Дому културе представило свих пет Венчевих Дечијих ансамбала, Омладински ансамбл ВЕНАЦ, као и гост концерта културно-уметничко друштво „Младост“ из Готовуше, публика је у Дому културе, где се тражило место више, уживала у народним играма и песмама из Србије које су наши Венчићи са пуно љубави и душом изнели на сцени, што је одушевљена публика награђивала аплаузима.

Концерт је започет песмом „Ми смо деца неба“ а завршен је песмом „Сини јарко сунце са Косова“ коју је извело преко 200 деце која су учествовала у програму, а код публике изазвала дубоке емоције.

У име Ансамбла ВЕНАЦ хвала Дому културе „Свети Сава“ у Штрпцу и Ски центру Брезовица на великом гостопримству и срдачности.

Галерију можете погледати: овде

Република Српска, 28, 29, 30.03.2019.

 

У оквиру 24. Сусрета српских земаља које је одржано у Републици Српској на Јахорини у периоду од 28. до 31. марта 2019. године, a у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда и Представништва Републике Српске у Србији, које је одржано под слоганом „Српски Сусрети Снага Српске“, наступио је и национални Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ.

 

Ансамбл ВЕНАЦ је 28.03.2019. са изузетним задовољством отворио 24. Сусрете српских земаља наступом у Културном центру Источно Ново Сарајево у Источном Сарајеву, где се публици у препуној сали представио целовечерњим концертом,која је нетремице посматрала лепоту игара и песама са Косова и Метохије, осетивши дух Пећи, Призрена, Велике Хоче, Централног Косова и Помораваља.

Публика из Источног Сарајева је овом приликом имала задовољство да види репризуконцерта ансамбла ВЕНАЦ који је премијерно приказан крајем прошле године у Народном позоришту у Београду.

 

Сутрадан, 29.03.2019. одржан је још један концерт на Палама, а у оквиру 24. Сусрета српских земаља. Том приликом ВЕНАЦ се публици у препуној сали Културног центра Пале представио кореографијама са Косова и Метохије, а публика је са великим одушевљењем пратила наш програм, која већ трећу годину заредом има прилику да угости Венац.

На свечаној академији на Палама су поред Ансамбла ВЕНАЦ, наступили и „Србски православни појци“ из Београда, као и ЦТКУ „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке.

 

Последњег дана 30.03.2019. организовано је Јахоринско коло са свим учесницима и гостима овог Сусрета. Учесници су поред Ансамбла ВЕНАЦ, били и „Србски православни појци“ из Београда, ЦТКУ „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке, културно-уметничко друштво из Сребренице, и преко 150 деце из основних школа са Пала.

У вечерњим сатима Венац је у Олипијском центру одржао наступ за све учеснике Сусрета српских земаља и госте из Сребренице.

Након наступа организатори су доделили Венцу повељу и златну значку Сусрета српских земаља у име доприноса култури у Републици Српској.

 

Поред ВЕНЦА као највернијег заштитника српске културне баштине на Косову и Метохији, на овим сусретима презентован је и рад Српског културног центра Приштина, чији је рад и залагање окренут очувању културног идентитета Срба на Косову и Метохији.

 

Медијски спонзор ових сусрета била је ТВ Републике Српске.

Галерију можете погледати: овде

Грачаница, 27.03.2019.

Oмладински Ансамбл Венац је 27. марта 2019. године у топлој и пријатељској атмосфери дочекао групу од 23 студента и 2 професора који су дошли са универзитета из Америке, Данске, Норвешке, Енглеске и Италије.

Дружење са студентима из Европе и Америке постало је већ традиционално, које Ансамбл ВЕНАЦ организујe у Грачаници. Циљ овог дружења јесте да људима из читавог света покажемо да су код нас увек добро дошли, дарујући им срдачност, игру, песму и нашу пребогату традицију.

Галерију можете погледати: овде

 

Грацаница, 17.03.2019.

Венац је увек уз свој народ. Данас смо се окупили у Грачаници и обележили 15. година од мартовског погрома на Косову и Метохији. Помолили смо се за страдале у мартовском погрому, подсетили страдања које не смемо да заборавимо, и у име свих Срба са Косова и Метохије песмом „Ово је Србија“ послали смо јасну и гласну поруку. Од 17. до 19. марта 2004. године протеран је велики број Срба и другог неалбанског становништва, спаљене су њихове куће и оскрнављени су српски културно-историјски споменици. Два дана отвореног напада на српско цивилно становништво на Косову и Метохији се састојао у масовном прогону Срба, најмасовнијем од 1999. године. Мартовски погром 2004. означава погром српског цивилног становништва на Косову и Метохији марта 2004. године, који су организовали ОВК и албански екстремисти. Мартовском погрому 2004. су претходила бројна убиства, отмице и уништавања имовине, у присуству међународних снага, које нису адекватно реаговале. Од 17. до 19. марта 2004. године протеран је велики број Срба и другог неалбанског становништва, спаљене су њихове куће и оскрнављени су српски културно-историјски споменици. Два дана отвореног напада на српско цивилно становништво на Косову и Метохији се састојао у масовном прогону Срба, најмасовнијем од 1999. године. Више од 4.000 људи је изгнано из својих кућа, широм Косова и Метохије, погинуло 28 људи, више од 900 људи је претучено и тешко повређено, срушено и запаљено 35 цркава и манастира. Уништено је око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих, које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији. Преко 900 српских кућа је спаљено и уништено. Свим догађајима је присуствовала и/или је у њима учествовала Међународна мисија на Косову и Метохији, која се састојала од 20.000 припадника КФОР-а, 3.000 припадника УНМИК-а, 6.000 припадника косовске полиције и њихових челника. Мисија је показала да није била спремна или није желела да осујети или спречи нападе. И поред осуда погрома, главни организатори су остали некажњени, узроци недовољно истражени, жртве и последице се игноришу, чак се и јавно оправдавају, а исељавање неалбанског живља са Косова и Метохије се наставља до данас.

Галерију можете погледати: овде

Јагодина, 10.03.2019.

Ансамбл ВЕНАЦ је 10.03.2019. одржао концерт у Јагодини у сали Културног центра „Светозар Марковић“, на којем су као гости наступили чланови КУД-а „Каблови“ из Јагодине. Савршенство покрета, гласа и ношње обојили су сцену Културног центра, а публика је нетремице посматрала лепоту игара са Косова и Метохије, осетивши дух Пећи, Призрена, Велике Хоче, Централног Косова и свега оног што се вековима чува од заборава. Заменик градоначелника Јагодине, Снежана Вукашиновић, и директор Културног центра, Небојша Петровић, предложили су да Венац наступи у Јагодини и јуна ове године па се надамо да ћемо за Јагодинце још једном у овој години заиграти. Са нама је у Јагодини био Српски културни центар из Приштине који је нашу публику на концерту упознао са својим радом.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Штрпце, 07.04.2019.

У организацији Ансамбла ВЕНАЦ, Дома културе “Свети Сава“ у Штрпцу и Ски центра Брезовица, 07. априла 2019. одржан је ВЕНЧЕВ САБОР ДЕЦЕ НА ШАРИ, на коме је учествовало преко 250 деце из пет Венчевих Дечијих ансамбала, као и Омладински ансамбл ВЕНАЦ. Захваљујући Ски центру Брезовица, пре самог концерта деци је обезбеђен обилазак Ски центра, где …

Pročitajte više

Република Српска, 28, 29, 30.03.2019.

  У оквиру 24. Сусрета српских земаља које је одржано у Републици Српској на Јахорини у периоду од 28. до 31. марта 2019. године, a у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда и Представништва Републике Српске у Србији, које је одржано под слоганом „Српски Сусрети Снага Српске“, наступио је и национални Ансамбл …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook