Призрен, 08.11.2019.

У прелепој атмосфери Призренске богословије у концертној сали, женска и мушка певачка група Ансамбла ВЕНАЦ одржале су вокално-инструментални концерт 08. новембра 2019.
Ансамбл ВЕНАЦ је овом приликом наступио са програмом сачињен од песама са Косова и Метохије у чијој је изведби публика у Призренској богословији уживала не кривши своје одушевљење, међу којима су најбројнији били ученици Призренске богословије.
Овај концерт, испуњен емоцијама, завршен је симболично песмом „Еј у Призрену“.

„НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ – Грачаница 29.10.2019.

Ансамбл Венац је у име Министарства културе и информисања Републике Србије најмлађим члановима Венчевих пет дечијих ансамбала 29.10.2019. уручио поклон мајице са натписом „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“. Мајице „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ уручене су деци која су најмлађи полазници Венчевих пет дечијих ансамбала у Грачаници, Лапљем Селу, Лепини, Ливађу и Доњој Брњици, а која броје око 400 чланова. Овом приликом Венац је уручио и поклоне од Кола српских сестара из Црне Горе и бајкера из Котора, који су за децу обезбедили ранчеве и школски прибор. Након уручених поклона деца су посетила пробу чланова професионалног ансамбла. Ансамбл је са радошћу поздравио своје будуће наследнике, а сада већ младе колеге у чувању културне традиције.

Ново Брдо, Црква Светог Николе, 27.09.2019.

Ансамбл ВЕНАЦ је обишао православну Цркву Светог Николе на Крстовдан 27.09.2019. Својатају „неки“ ову Цркву и туђа се застава вијори на тврђави у близини Цркве, али на нама Србима је да покажемо да живу Цркву у нама не могу да нам отму.

Галерију можете погледати: овде

Приштина, 23.09.2019.

После 20 година ВЕНАЦ је имао пробу у центру Приштине. Након рата 1999. када је Национални ансамбл ВЕНАЦ био приморан да напусти своје матично место, јуче, 23. септембра 2019. Ансамбл ВЕНАЦ је после дугих, и изузетно тешких 20 година, поново одржао пробу у срцу Приштине. У сарадњи са Српским културним центром Приштина, Венчева певачка група је одржала пробу вративши стару српску песму тамо где јој је и место, у граду из којег је Венац и поникао, са једном једином мисијом, мисијом очувања српског идентитета, што данас ради са пуно љубави, залагања и пожртвовања. У Приштини се припремао програм за Свечани концерт који ће се одржати у Београду 10. октобра 2019. у Скупштини града Београда, у Здању Старог двора.

Галерију можете погледати: овде

Београд – Шареница, 12.10.2019.

У РТС-овој емисији Шареница, 12.10.2019. наступила је вокална солисткиња Ансамбла ВЕНАЦ Тамара Капетановић. Овом приликом Тамара се представила песмом „Каранфиле племе моје“. Гости у Шареници били су и Венчеви гости са концерта 10.10. у Скупштини града Београда. Мушка певачка група из Велике Хоче представила се песмом „По пољу цвета шарен цвет“, а Српски културни центар из Приштине и Регионална развојна агенција Косова и Метохије представили су свој рад и даље планове.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Призрен, 08.11.2019.

У прелепој атмосфери Призренске богословије у концертној сали, женска и мушка певачка група Ансамбла ВЕНАЦ одржале су вокално-инструментални концерт 08. новембра 2019.Ансамбл ВЕНАЦ је овом приликом наступио са програмом сачињен од песама са Косова и Метохије у чијој је изведби публика у Призренској богословији уживала не кривши своје одушевљење, међу којима су најбројнији били ученици …

Pročitajte više

„НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ – Грачаница 29.10.2019.

Ансамбл Венац је у име Министарства културе и информисања Републике Србије најмлађим члановима Венчевих пет дечијих ансамбала 29.10.2019. уручио поклон мајице са натписом „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“. Мајице „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ уручене су деци која су најмлађи полазници Венчевих пет дечијих ансамбала у Грачаници, Лапљем Селу, Лепини, Ливађу и Доњој Брњици, а која броје око 400 …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook