Грачаница, 17.12.2018.

Поводом стогодишњице победе у Великом рату, дана 17.12.2018. одржана је свечана академија на којој је изведен програм, који је био специфично усмерен на све важне догађаје из Великог рата и ослобођење Косова и Метохије, свечану академију је увеличао и обогатио својим присуством и ансамбл ВЕНАЦ, показавши своје певачко и глумачко умеће.

У програму су поред Венца учествовали глумци Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници, глумци Српског позоришта из Гњилана, хор музичке школе „Стеван Мокрањац“ и хор „Симонида“ из Грачанице.

Галерију можете погледати: овде

Београд, 12.12.2018.

На иницијативу и организацију Факултета музичке уметности-ФМУ у Београду, дана 12.12.2018. одржана је презентација Ансамбла ВЕНАЦ и певачке групе из Велике Хоче. Презентацију су све време пратиле песме Хочанаца. Модератор презентације била је проф. др Мирјана Закић која је у најлепшем светлу представила чланове певачке групе из Велике Хоче, Златка Накаламића, Љубомира Бркића, Станоја Бркића, Витомира Долашевића и Сашу Стошића, како у Метохији чувају и негују изворне народне песме тог краја. Она је заједно са проф. др Сањом Ранковић говорила о сарадњи са Хочанцима током теренских истраживања, које су организовали уз сарадњу са Асамблом Венац, а све ради прикупљања музичке грађе и записивања и очувања исте, као и увршћивања у репертоар Венца.

На презентацији у име Венца говорила је директорица Снежана Јовановић, која је Венац представила кратким историјатом, а на крају и приказала за ту прилику посебно направљене видео снимке са концерта, дан раније, у Народном позоришту у Београду.

На презентацији су о Венцу, његовом раду и значају говорили проф. др Мирјана Закић, проф. др Сања Ранковић, проф. мр Здравко Ранисављевић.

На презентацији су били студенти и професори Факултета музичке уметности, као и деканица ФМУ проф. др Љиљана Несторовска. Венац је почаствован што је могао да се представи на ФМУ и што је презентација са великом пажњом свих пропраћена.

У име Венца, директорица је позвала све присутне на презентацији да посете Косово и Метохију и да ће се потрудити да са ФМУ организује ту посету.

Након презентације ФМУ је организовао коктел током којег су настављени разговори о даљој сарадњи Венца, ФМУ и певачке групе из Велике Хоче.

Галерију можете погледати: овде

Београд, 11.12.2018.

После више од 20. годБеоград, 11.12.2018.ина ансамбл „Венац“ је у Београду 11.12.2018. организовао самостални целовечерњи концерт у Народном позоришту у Београду.

Свечана атмосфера и прелепи амбијент Народног позоришта је инспирисао уметнички део ансамбла да пружи свој максимум на сцени, и публици пренесу дух Косова и Метохије. По први пут после дужег времена, сопственим снагама и потпуно новим програмом, и то искључиво косовско-метохијским, ансамбл „Венац“ се фолклорној публици у Србији представио и тиме на најбољи могући начин презентовао непроцењиво благо косовско-метохијске културне и нематеријалне баштине.

Гост концерта била је певачка група из ВеликеХоче коју чине Златко Накаламић, Љубомир Бркића, Станоје Бркић, Витомир Долашевић и Саша Стошић, са којом Венац има веома лепу сарадњу.

Публика у Народном позоришту је нетремице пратила програм изузетног уметничког квалитета, и све време у току концерта награђивала ансамбл овацијама и аплаузима, а на самом крају концерта тражила, и добила, више бисева.

Тродневни боравак у Београду је органиозован беспрекорно,  и сви чланови ансамбла, заједно са руководством су дали свој максимум у раду, и тиме подигли лествицу квалитета и перфекционизма фолклорне уметности, како на Косову и Метохији, тако и у Србији.

Галерију можете погледати: овде

Београд/РТС1, 27.12.2018.

Након додељивања признања „Културни образац“ које први пут Министарство за културу и информисање Републике Србије додељује установама културе у Србији, и изузетно успешног концерта одржаног у Народном позоришту у Београду, уследио је позив Радио телевизије Србије – РТС1 за учешће ансамбла у емисији „Шареница“. Том приликом су се чланови играчког дела ансамбла представили косовско-метохијским програмом, а вокални солиста Тамара Капетановић, уз пратњу кавалисте Душана Ђукића, извела песму из Велике Хоче „Излегох да се прошетам“.

Утисак организатора и домаћина са РТС-а је да су играчи и руководство ансамбла одговорили свим задацима током снимања програма на изузетно високом и професионалном нивоу.

Галерију можете погледати: овде

Лепина, 27.01.2019.

Дечији ансамбл ВЕНАЦ из Лепине наступио је 27.01.2019. на Светосавској прослави у Основној школи „Вук Караџић“ у Лепини. Играчи дечијег ансамбла ВЕНАЦ су публици на Светосавској прослави представили две кореографије, „Милошевка“ и „Игре из Метохије“, што је публика наградил громогласним аплаузом.

Дечијем ансамблу ВЕНАЦ била је част да својим наступом увелича Светосавску приредбу основне школе „Вук Караџић“ у Лепини.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Грачаница, 17.12.2018.

Поводом стогодишњице победе у Великом рату, дана 17.12.2018. одржана је свечана академија на којој је изведен програм, који је био специфично усмерен на све важне догађаје из Великог рата и ослобођење Косова и Метохије, свечану академију је увеличао и обогатио својим присуством и ансамбл ВЕНАЦ, показавши своје певачко и глумачко умеће. У програму су поред …

Pročitajte više

Београд, 12.12.2018.

На иницијативу и организацију Факултета музичке уметности-ФМУ у Београду, дана 12.12.2018. одржана је презентација Ансамбла ВЕНАЦ и певачке групе из Велике Хоче. Презентацију су све време пратиле песме Хочанаца. Модератор презентације била је проф. др Мирјана Закић која је у најлепшем светлу представила чланове певачке групе из Велике Хоче, Златка Накаламића, Љубомира Бркића, Станоја Бркића, …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook