Аудиција за избор нових играча

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „ВЕНАЦ“, Приштина, Цара Лазара бб 38205 Грачаница, организује

АУДИЦИЈУ

За избор кандидата за хонорарне сараднике на позицији играч/певач-члан ансамбла народних играра и песама

у Народном позоришту у Београду, Француска бр. 3 , Београд, у недељу 29. септембра 2019. у 18:00.

За аудицију је потребно припремити:

  1. Играчку нумеру или комбинацију играчких елемената у трајању до 3 минута (музичку подлогу понети на носачу звука или доставити електронским путем на адресу: organizator.venac@gmail.com);
  2. Певачку нумеру по избору.

Аудициона комисија ће код пријављених кандидата проверавати и:

  1. Играчке способности и предиспозиције (извођење и савладавање задатих играчких елемената, сценичност, физичке предиспозиције);
  2. Музичко-певачке способности (певање задатих мотива, провера ритмике и слуха).

На аудицију се могу јавити сва заинтересована лица, старости од 18 до 30 година, која поседују најниже образовање IV степена стручне спреме, држављанство Републике Србије и општу здравствену способност.

НАПОМЕНА: Кандидати на аудицију долазе са опремом за игру.

Кандидати шаљу пријаву, која садржи кратку биографију са општим и подацима о играчком образовању или искуству и две фотографије (портрет и целу фигуру) на адресу: organizator.venac@gmail.com најкасније до 27. септембра 2019. године.

Контакт особа за све информације: Мирољуб Ађанчић +381 66 9348453, +383 49 163933).

Нови Пазар, 07.09.2019.

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска је 07. и 08.09.2019. обележила два велика јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 1000 година од првог писаног спомена Рашке епархије.
У најстаријој српској цркви апостола Петра и Павла у Старом Расу (Нови Пазар), окупили су се 07.09.2019. српски архијереји, уз монаштво и сестринство рашко-призренске епархије, и вернике, који су уз началствовање владике захумско-херцеговачког Димитрија служили прво бденије, а потом је одржана и свечана академија.
На свечаној академији, са изузетним задовољством, као један од највернијих чувара традиције Срба на Косову и Метохији, наступио је и национални Ансамбл ВЕНАЦ, који је још једном својом игром и песмом показао своју приврженост и посвећеност у очувању вере и традиције српског народа.
На свечаној академији одржаној у порти храма учешће су узели црквени хор из Косовске Митровице, призренски богослови и други учесници културно-уметничког програма, а беседама су се обратили Епископ рашко – призренски Теодосије и Митрополит црногорски Амфилохије.

Нови Сад, 05.09.2019.

Након отварања манифестације Дани Српске у Србији која је одржана 04.09.2019. у Народном позоришту у Београду, Ансамбл ВЕНАЦ је 05.09.2019. у оквиру исте манифестације, наступио на Тргу слободе у Новом Саду, на смотри фолклора  Србије и Српске „У загрљају завичаја“.
Овом приликом су поред Ансамбла ВЕНАЦ наступили и КУД „Веселин Маслеша“ из Бања Луке и АКУД „Соња Маринковић“ из Новог Сада, који су заједничким наступом показали лепоту и раскош игре и песме из свога краја, као и јединство у очувању традиције Српског народа.
Ансамбл ВЕНАЦ се многобројној публици на Тргу слободе у Новом Саду представио колажом игара са Косова и Метохије.
Покровитељи манифестације „Дани Српске у Србији“ у Новом Саду су Представништво Републике Српске у Србији, Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ, уз подршку Покрајинске владе и града Новог Сада.

Београд, 04.09.2019.

У Београду је 04. септембра 2019. свечано отворена манифестација Дани Републике Српске у Србији, која је одржана у Народном позоришту у Београду.
Током самог програма на којем су учествовали многи глумци, играчи и певачи, са изутетним задовољством  наступио је и наш национални ансамбл ВЕНАЦ, који је ову изузетну манифестацију улепшао својом традиционалном игром и песмом са Косова и Метохије коју годинама чува и негује.
Ову манифестацију отворио је председник Републике Српске Милорад Додик, који је пожелео да манифестација убудуће промени назив у „Дани Српске и Србије“ и нагласио да је то јединство које треба да негујемо.

Грачаница, 21.07.2019.

„Жикина шареница“ обилазећи Србију снимала је емисију и у Грачаници, која је емитована 21. јула на ТВ Пинк, у којој је као гост наступио мушки део Ансамбла ВЕНАЦ, као и вокални солисти Тамара Капетановић и наш најмлађи члан Дечијег ансамбла ВЕНАЦ шестогодишња Софија Ивић. Мушки део Ансамбла ВЕНАЦ се овом приликом гледаоцима „Жикине шаренице“ представио мушким играма Косовског Поморавља „Гиланком“, док су се вокални солисти Тамара Капетановић и Софија Ивић представили са по једном песмом, „Срце ми болује“ и „Излегох да се прошетам“. Софија Ивић је у емисији побрала све симпатије и иако најмлађа била је звезда емисије.

Галерију можете погледати: овде

О нама

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије “Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. Јуна 1999. године Ансамбл „Венац“ ради у својим просторијама у Приштини када бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу.

Ипак, ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл „Венац“ се колективно враћа на своје огњиште, где и почиње са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине, где функциоише до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се и данас налази.

Повратком на Косово и Метохију и мукотрпним радом целокупног ансамбла, успевају да оживе и обогате културна дешавања широм Космета.  Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Космета и учесник тј. носилац је програма свих културних манифестација. Треба нагласити да су први обишли српске енклаве у којима је до тада било незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ови уметници били су и остаће уз свој народ, и делити његову судбину.

У свом дугогодишњем раду Ансамбл „Венац“ је имао запажене концерте и наступе широм Србије, али и земаља у региону. У свом раду сарађивали су и сарађују са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Почетком 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Током 2014. основао је дечије ансамбле кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Основан је Омладински ансамбл у Грачаници и пет Дечијих ансамбала „Венац“ (10 група – 5 млађих и 5 старијих) на централном Косову. Венчева идеја је направила младу фолклорну армију која броји  око 320 чланова, а на коју је Венац веома поносан, а пре свега сигуран да је обезбедио будућност за фолклорну уметност.

Такође, Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  „Венац“ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета, и то ради врло успешно.

Треба нагласити да је 2014. Ансамбл „Венац“ прославио врло значајан јубилеј – 50. година постојања и рада.

У свом богатом репертоару, који пре свега чине кореографије са простора Космета, имају преко 35 кореографија најпознатијих кореографа.

Аудиција за избор нових играча

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „ВЕНАЦ“, Приштина, Цара Лазара бб 38205 Грачаница, организује АУДИЦИЈУ За избор кандидата за хонорарне сараднике на позицији играч/певач-члан ансамбла народних играра и песама у Народном позоришту у Београду, Француска бр. 3 , Београд, у недељу 29. септембра 2019. у 18:00. За аудицију је потребно припремити: Играчку нумеру …

Pročitajte više

Нови Пазар, 07.09.2019.

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска је 07. и 08.09.2019. обележила два велика јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 1000 година од првог писаног спомена Рашке епархије. У најстаријој српској цркви апостола Петра и Павла у Старом Расу (Нови Пазар), окупили су се 07.09.2019. српски архијереји, уз монаштво и сестринство рашко-призренске епархије, и вернике, …

Pročitajte više

Social Media Icons Powered by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On Facebook