Република Српска, 28, 29, 30.03.2019.

У оквиру 24. Сусрета српских земаља које је одржано у Републици Српској на Јахорини у периоду од 28. до 31. марта 2019. године, a у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда и Представништва Републике Српске у Србији, које је одржано под слоганом „Српски Сусрети Снага Српске“, наступио је и национални Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ.

 

Ансамбл ВЕНАЦ је 28.03.2019. са изузетним задовољством отворио 24. Сусрете српских земаља наступом у Културном центру Источно Ново Сарајево у Источном Сарајеву, где се публици у препуној сали представио целовечерњим концертом,која је нетремице посматрала лепоту игара и песама са Косова и Метохије, осетивши дух Пећи, Призрена, Велике Хоче, Централног Косова и Помораваља.

Публика из Источног Сарајева је овом приликом имала задовољство да види репризуконцерта ансамбла ВЕНАЦ који је премијерно приказан крајем прошле године у Народном позоришту у Београду.

 

Сутрадан, 29.03.2019. одржан је још један концерт на Палама, а у оквиру 24. Сусрета српских земаља. Том приликом ВЕНАЦ се публици у препуној сали Културног центра Пале представио кореографијама са Косова и Метохије, а публика је са великим одушевљењем пратила наш програм, која већ трећу годину заредом има прилику да угости Венац.

На свечаној академији на Палама су поред Ансамбла ВЕНАЦ, наступили и „Србски православни појци“ из Београда, као и ЦТКУ „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке.

 

Последњег дана 30.03.2019. организовано је Јахоринско коло са свим учесницима и гостима овог Сусрета. Учесници су поред Ансамбла ВЕНАЦ, били и „Србски православни појци“ из Београда, ЦТКУ „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке, културно-уметничко друштво из Сребренице, и преко 150 деце из основних школа са Пала.

У вечерњим сатима Венац је у Олипијском центру одржао наступ за све учеснике Сусрета српских земаља и госте из Сребренице.

Након наступа организатори су доделили Венцу повељу и златну значку Сусрета српских земаља у име доприноса култури у Републици Српској.

 

Поред ВЕНЦА као највернијег заштитника српске културне баштине на Косову и Метохији, на овим сусретима презентован је и рад Српског културног центра Приштина, чији је рад и залагање окренут очувању културног идентитета Срба на Косову и Метохији.

 

Медијски спонзор ових сусрета била је ТВ Републике Српске.

Галерију можете погледати: овде