Грачаница 30.01.2019.

Култура и привреда јуче су се у Грачаници удржиле и показале да јединство и хуманост краси народ на централном Косову.

У Грачаници је 30.01.2019. одржана велика хуманитарна акција која се састојала од Светосавског концерта и Сајма локалних српских привредника. Иницијатори ове хуманитарне акције су национални Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ и Бранимир Стојановић, државни секретар Министарства привреде Владе Републике Србије.

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

У организацију ове хуманитарне акције, коју је за концерт предводио Ансамбл “Венац“, а за Сајам локалних српских привредника предводила Регионална развојна агенција Косова и Метохије, били су укључени и Привремени орган града Приштине са седиштем у Грачаници, Дом културе Грачаница и Јавни градски превоз.

На концерту је учествовало преко 300 деце из Венчевих пет школа фолклора са простора централног Косова, и гости концерта: КУД „Косовка девојка“ из Бабиног моста, КУД „Симонида“ из „Грачанице“, КУД „Бранко Меденица“ из Угљара и КУД „Славуј“ из Бадовца.

Велика сцена у Дому културе у Грачаници синоћ је била премала да прими преко 300 деце коју је Венац окупио. А била је мала и сала за публику која броји 400 седишта, па је публика и стајала и са радошћу пратила концерт. Деца су на концерту несебично показала колика је душа Косова и Метохије, колико радости, живота, песме и игре има у свима нама. Сваки њихов покрет, глас, осмех и поглед били су додир чисте душе косовске, душе која је кроз векове увек била на стубу патње и страдања, али душе којој никад није била угашена искра среће, доброте и поноса, а та искра је била у очима сваког детета, искра која је постала пламен традиције и постојања.

Локални привредници који су учествовали на овом хуманитарном сајму локалних српских привредника су: Добротворна организација Епархије Рашко-призренске „Мајка девет Југовића“, Винарије Велике Хоче, Пржионица кафе „Трле“, Бренди Ко, Цвећара „Орхидеја“, Удружење пчелара „Нуклеус“, Удружење пословних жена „Авенија“, Гоџи Бери, Израда декоративних корпица и цветића „Ана“ и Дискотека „Инсомнија“.

Од продаје карата за концерт прикупљено је 126.800 динара, од продаје домаћих производа локалних привредника 132.240 динара и од колектива Ансамбла Венац 50.000 дин.

Сав укупан приход у износу од 309.040 дин предат је Драгану Трипковићу из Племетине – општина Обилић, коме је неопходна трансплатација бубрега за коју је потребно 65.000 евра.

Галерију можете погледати; овде