Скопље – Македонија, 27.01.2019.

Поводом Националног дана Срба у Македонији, у Народном позоришту у Скопљу је 27.01.2019. одржана свечана Светосавска академија у организацији Српског културног центра, а под покровитељством председника Србије Александра Вучића и македонског премијера Зорана Заева, на којој је присуствовао изасланик председника Србије, министар одбране Александар Вулин,као и лични изасланик председника Републике Српске.

Свечана Светосавска академија је одржана уз богат културно-уметнички програм који је све присутне водио кроз историју српског народа, а који је, већ традиционално, употпунио својим прелепим наступом и Национални Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ. Присећајући се наше богате историје и обичаја, на лозу Немањића и Светог Саву који је одредио наш пут, а српски народ окупио око светосавља који је стуб наше историје, Ансамбл ВЕНАЦ је својим двадесетминуним наступом представио публици две кореографије, „Женске игре из Грачанице“ и „Игре Централног Косова“, преневши на тај начин дух игре и песме са простора Косова и Меохије.

За крај овогодишње Светосавске академије, Ансамбл ВЕНАЦ је заједно са многобројном публиком отпевао химну Светог Саве, и послао поруку мира, регионалне сарадње и сатабилности.

Галерију можете погледати: овде