Београд, 12.12.2018.

На иницијативу и организацију Факултета музичке уметности-ФМУ у Београду, дана 12.12.2018. одржана је презентација Ансамбла ВЕНАЦ и певачке групе из Велике Хоче. Презентацију су све време пратиле песме Хочанаца. Модератор презентације била је проф. др Мирјана Закић која је у најлепшем светлу представила чланове певачке групе из Велике Хоче, Златка Накаламића, Љубомира Бркића, Станоја Бркића, Витомира Долашевића и Сашу Стошића, како у Метохији чувају и негују изворне народне песме тог краја. Она је заједно са проф. др Сањом Ранковић говорила о сарадњи са Хочанцима током теренских истраживања, које су организовали уз сарадњу са Асамблом Венац, а све ради прикупљања музичке грађе и записивања и очувања исте, као и увршћивања у репертоар Венца.

На презентацији у име Венца говорила је директорица Снежана Јовановић, која је Венац представила кратким историјатом, а на крају и приказала за ту прилику посебно направљене видео снимке са концерта, дан раније, у Народном позоришту у Београду.

На презентацији су о Венцу, његовом раду и значају говорили проф. др Мирјана Закић, проф. др Сања Ранковић, проф. мр Здравко Ранисављевић.

На презентацији су били студенти и професори Факултета музичке уметности, као и деканица ФМУ проф. др Љиљана Несторовска. Венац је почаствован што је могао да се представи на ФМУ и што је презентација са великом пажњом свих пропраћена.

У име Венца, директорица је позвала све присутне на презентацији да посете Косово и Метохију и да ће се потрудити да са ФМУ организује ту посету.

Након презентације ФМУ је организовао коктел током којег су настављени разговори о даљој сарадњи Венца, ФМУ и певачке групе из Велике Хоче.

Галерију можете погледати: овде