Ниш, 24.06.2018.

У свечаној претпразничној атмосфери уочи великог српског празника Видовдана, 24. јуна организован је концерт под симболичним називом „Вера наша православна“ у сали Дома Војске у Нишу. Ансамбл „Венац“ је наступио са војним фолклорним ансамблом „Шајкача“ и на себи својствен начин представио пребогато играчко-певачко умеће и богатство Косовско-метохијског простора.

Пред препуном салом Дома Војске Србије на сцени су се смењивали играчи и оркестри из Грачанице и Ниша који су приказали игре из Призрена, Пећи, Шумадије, Поморавља, Босилеградског Крајишта, као и свадбене и жетелачке обичаје. На сцени су домаћини извели и родољубиве песме које су додатно узбуркале емоције публици.

Концерту су присуствовали командант Копнене војске Србије генерал – потпуковник Милосав Симовић, командант Треће бригаде Копнене војске пуковник Предраг Грбић, градоначеник Ниша Дарко Булатовић, председник градске општине Палилула Александар Ждрале, представници удружења војних пензионера, удружења за неговање слободарских традиција српског народа и многобројни гости.

Војни фолклорни ансамбл „Шајкача“ основан је марта 2017. године, на иницијативу генарал-потпуковника Милосава Симовића, а чине га професионална војна лица и чланови њихових породица из Гарнизона Ниш.

Домаћин концерта била је Команда Копнене Војске и Команда Гарнизона Ниш. Уочи концерта Венац је у Команди Копнене Војске Србије дочекао генерал Милосав Симовић који је представио Музеј копнене војске а посебно са веома великим емоцијама говорио о Спомен соби. Официри и подофицири Команде Копнене војске Србије направили су овај Музеј у Нишу који прати историју српске војске и српског народа и њиховог страдања у Нишу и околини, у последња два века. Јунацима са Чегра, херојима Гвозденог пука, борцима са Кошара и Паштрика, али и многим другим познатим и непознатим јунацима који су страдали у ратовима, официри Команде Копнене војске одужили су се на достојан и прави начин. Имена 16185 војника и цивила који су били избрисани из историје и памћења ти официри су отргли од заборава и исписали златним словима на „зиду плача“, који је саставни део тог музеја. На прикупљању докумената, фотографија и експоната, као и на самој поставци официри Команде Копнене војске Србије радили су две године, углавном ван радног времена и без икакве новчане накнаде. У овом музеју Копнене војске Србије, на неколико стотина квадрата смештено је преко 10.000 фотографија, мноштво историјских докумената, астава, грбова, униформи, али и 362 комада различитог наоружања које је српска војска користила у последња два века. Хероји са Кошара и Паштрика имају посебно место у том музеју. Њихове фотографије и имена смештени су на плафон у спомен соби, који симболизује небо.

По завршетку веома успешног видовданског концерта домаћинима смо указали да Војска Србије увек на располагању може да има фолклорну војску Венца, а то значи још концерата са њима.

 

 Галерију можете погледати: овде