Грачаница, 27.05.2017.

Венац је у сарадњи са Туристичком организацијом Грачанице организовао средњовековно венчање у Грачаници за младенце, Ивана Томића, директора Канцеларије за питања заједница и Марину Стоилковић.

Младенци и гости били су обучени у костиме из средњег века, које поседује Tуристичка организација Грачанице и организација Ред змаја.

Чланови Ансамбла „Венац“ су са младенцима и сватовима, након дефилеа кроз улицу Цара Лазара у Грачаници, одиграли свадбено коло у дворишту манастира Грачаница уз пратњу традиционалних инструмената.

Ово је било прво средњовековно венчање које се организовало на Косову и Метохији, које ће ући у туристичку понуду Грачанице како за мештане Косова и Метохије тако и за туристе.

„Ми ћемо се максимално трудити и настојаћемо да чувамо нашу традицију, веру и културу и нећемо дозволити да нам било ко и било када то одузме. Наш главни задатак јесте да будемо овде. Ми смо млади људи, а млади овде треба да остају и опстају. Ми смо ту и желимо да будемо пример свима који се колебају да ли да остану на Косову“, рекао је младожења Иван Томић пре уласка у манастир Грачаницу позивајући и друге будуће младенце да се венчају овако традиционално.

Галерију можете погледати: овде