Историјат

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ основан је 1964. године у Приштини као национални професионални фолклорни ансамбл. Влада Републике Србије је оснивач Венца, а под управом Министарства културе и информисања.

Од 1964. до 28. јуна 1999. године Ансамбл Венац радио је у својим просторијама у Приштини када због ратних услова бива протеран и приморан да привремени смештај нађе у Централној Србији у Нишу. Ни тадашњи немили догађаји нису омели играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру Косова и Метохије и презентују лепоту богатог културног наслеђа овог поднебља и целе Србије.

Октобра 2003. Ансамбл Венац се колективно враћа на своје огњиште, где наставља са радом у јако тешким условима у месту Чаглавица у близини Приштине до 2008. године, а онда се сели у Грачаницу у Дом културе где се данас налази, где ће и остати.

Повратком на Косово и Метохију мукотрпним радом Венац успева да оживи и обогати културне активности широм Косова и Метохије. Од повратка па све до данас ансамбл организује самосталне концерте широм Косова и Метохије и носилац је програма већине културних манифестација. Венац је у послератном периоду био водећи покретач културног живота у српским енклавама где је било потпуно незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима Венац је био и остаће уз свој народ и делити његову судбину.

У свом професионалном раду Венац је сарађивао и сарађује са најеминентнијим уметницима и кореографима широм Србије.

Ансамбл Венац 2014. године прославља врло значајан јубилеј – пола века постојања и успешног рада. Почетком јубиларне године 2014. директор иницира идеју да се Венац омасови у што краћем року, и успева у томе, па у наредном периоду Венац формира један омладински и пет дечијих ансамбала. Те јубиларне године Венац постаје јачи и снажнији, а и лепшти. Основано је пет Дечијих ансамбала кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Сваки Дечији ансамбл има млађу и старију групу, укупно броје 10 група – 5 млађих и старијих. на централном Косову. Исте године основан је и Омладински ансамбл у Грачаници који сада наступа раме уз раме са Првим извођачким ансамблом.

Венчева идеја је направила велику младу фолклорну армију која броји  око 400 играча, чиме је ојачала темеље за очување фолклорне уметности на просторима Косова и Метохије и учврстила корене свог професионалног ансамбла.

Венац као врсни познавалац свог посла несебично помаже и ради са аматерским КУД-овима широм Космета.

Венац је веома поносан на своју младу фолклорну армију и са њима наставља да ниже јубилеје. Примарни циљ Венца је да са својим народом успе да задржи богато културно наслеђе и одржи корене овог поднебља, с’ тога Венац годинама успева у остварењу своје мисије на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Косова и Метохије.

Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
Visit Us On Facebook