Београд, 17.12.2019.

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ из Приштине – Грачанице одржао је свечани концерт поводом јубилеја 55 година од оснивања, на ком је премијерно изведен нов програм ТЕШКО СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА.

„Венац“ је јубиларну 55. годину обележио низом извођења програма „Земљом овом – Легенда о Венцу“ широм Србије и региона, затим вокално-инстурменталним програмом „У чије се здравље вино пије“ у Старом двору у Београду, а прославу је завршио премијером новог програма „Тешко свуда своме без својега“ у Грачаници 26.112019. и Београду у Народном позоришту 17.12.2019.

Ансамбл Венац као национална културна установа, а пре свега друштвено одговорна установа, нов програм „Тешко свуда своме без својега“ урадио је из љубави и поштовања према српском народу.

„Тешко свуда своме без својега“, програм Ансамбла ВЕНАЦ поводом 55. годишњице од оснивања, представља искорак из уметничих оквира у којима ова кућа делује примарно усмерена на културни простор Косова и Метохије. Третирајући Косово и Метохију као централни део српске средњевековне државе и простора у историји означеног као Стара Србија, а са кога су се Срби селили широм Балкана формирајући на тај начин српски културни простор, Ансамбл ВЕНАЦ овим програмом повезује постојбину српске културе са новим завичајима Срба, који су са овог простора одлазили.

Са акцентом на неколико преломних догађаја у српској историји програм „Тешко свуда своме без својега“ нас из средњевековне Србије води у просторе Војне границе, потом враћа у предкумановску Србију и ослобођено Косовско Поморавље завршавајући пут онде где лежи снага нашег етноса – на Шар планини, крову Старе Србије, са које се пружа поглед на све стране куда се овај народ распростире.

Стеван Немања је мудрим речима завештао српски народ, пећки партијарси су га водили кроз сеобе, делећи са њима судбину, краљ Петар ослобађао, а над њим увек бдели Марко Краљевић и Милош Војиновић спремни да са Шаре прискоче у помоћ. Испреплетаност ових историјских и епских мотива давали су снагу и креативност народном уметнику да ствара богату фолклорну традицију, која до данас инспирише уметничко стваралаштво ВЕНЦА.

Још једном је богатство играчке, вокалне и инструменталне традиције доказало да је и поред тешке судбине српски народ одувек умео да смогне снаге да буде весео, ведар и распеван. Радовао се животу где год да се обрео, зато данас у одсудним временима за опстанак српског имена на простору Косова и Метохије као колевке његове државности, овакав уметнички програм има своје историјско оправдање и шаље поруку коју је народни певач упутио српском цару у преломном тренутку: ТЕШКО СВУДА СВОМЕ БЕЗ СВОЈЕГА.

Наш концерт посетили су Венчеви поштоваоци, предсавници министарстава Р.Србије, многобројни представници културних установа и републичких институција али и амбасадори и представници амбасада Русије, Норвешке, Данске, Турске, Индије, Египта, Кипра, Кубе и Казахстана, као и представници више ансамбала из Србије и Републике Српске.

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Након концерта организован је коктел који је Венац организовао у сарадњи са Министарством привреде Р.Србије и Регионалном развојном агенцијом Косова и Метохије, на ком су се млади привредници из Метохије који производе вино гостима концерта представили својим метохијским винима.

Покровитељ концерта је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Галерију можете погледати: овде