О ВЕНЦУ

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ основан је 1964. у Приштини од стране Министарства културе Републике Србије као покрајински професионални ансамбл са циљем да очува и развија народни фолклор (народне игре и песме) и да испита могућности проналажења нових видова народне уметности.

 

До 1993. под именом „Шота“, а потом ВЕНАЦ после 1999. се налази у избеглиштву у Нишу. На иницијативу колектива се већ октобра 2003. враћа на Косово и Метохију, у Чаглавицу поред Приштине, а од 2008. ради у Грачаници.

 

Од 2014. када је прославио пола века постојања ВЕНАЦ почиње да размишља и о својој будућности. Основано је пет Дечијих ансамбала кроз школе фолклора које обухватају 20-так места на подручју централног Косова и Метохије. Исте године основан је и Омладински ансамбл у Грачаници, који у перспективи обезбеђује кадар за Ансамбл, док играчи ВЕНЦА своја знања преносе овим младим људима. На тај начин ВЕНАЦ је окупио око себе преко 400 младих уметника и тиме се на Косову и Метохији бори и за очување, али и развој фолклорног аматеризма као основе професионалне фолклорне сцене.

ВЕНАЦ је од оснивања вођен од стране врхунских стручњака сценског фолклора и одмах стао у ред већ прослављених професионалних ансамбала у земљи. Пажљиво је развијан репертоар и стил по коме је Ансамбл био препознатљив, а једно од заслужних имена за то је први и дугогодишњи уметнички руководилац Вјаћеслав Славко Квасневски. Повратком на Косово и Метохију мукотрпним радом ВЕНАЦ успева да оживи и обогати свој програм, али и културне активности у покрајини. ВЕНАЦ је у послератном периоду био водећи покретач културног живота у српским енклавама где је било потпуно незамисливо одржати било какво културно дешавање. У најтежим моментима ВЕНАЦ је био и остаће уз свој народ и делити његову судбину.

 

Један од битнијих задатака чланова Ансамбла  ВЕНАЦ је рад на очувању игре, песме, обичаја и традиције народа са Космета и презентује их на сцени. На свом репертоару заснованом, пре свега,  на фолклорној традицији овог поднебља, има преко 35 кореографија.

За пола века постојања Ансамбл је изнедрио велики број доказаних и признатих уметника, а можда највећи међу њима јесте и Јордан Николић, такође један од оснивача. Са Ансамблом су кроз историју радили врхунски стручњаци и кореографи. Поред Квасневског ту су: Олга Сковран, Братислав Бата Грбић, Десанка Ђорђевић, Добривоје Путник, Бранко Марковић, Братомир Бата Лачковић, Радојица Кузмановић...

 

У маленом месту великог имена, Грачаници, где Милутинов манастир стамено чува српско име ВЕНАЦ са великом чашћу сакупља, чува, негује, развија и презентује културно наслеђе са Косова и Метохије, као и целе Србије, кроз игру, песму, музику и обичаје.