Професионални ансамбл

Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије ВЕНАЦ је један од два професионална фолклорна ансамбла у Србији, који ради под покровирељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Основан је као покрајински ансамбл са циљем да истражује, уметнички обликује и презентује у различитим формама играчки, музичко, певачко и обредно наслеђе Косова и Метохије.

Свакодневним преданим радом у сарадњи са најистакнутијим фолклорним и вокалним педагозима, етнокореолозима и етномузиколозима, кореографима, композиторима, костимографима и другим сценским уметницима ВЕНАЦ се као извођачки ансамбл труди да унапреди ниво, како свог извођења тако и професионалне фолклорне сцене у Србији и региону.

Специфичност овог професионалног ансамбла огледа су у томе што је, у условима у којима се нашао на Косову и Метохији, као свој циљ препознао и оживљавање фолклорног аматеризма. Професионални играчи су тако ангажовани на едукацији младих играча-аматера кроз рад 5 Школа фолклора на простору централног Косова чиме ВЕНАЦ окупља око 400 деце из српских средина.

У претходном периоду Ансамбл је установио праксу креирања новог уметничког програма једном годишње. Претпремијером на сцени у Грачаници, а потом свечаном премијером на Великој сцени Народног позоришта у Београду ови програми започињу своје турнеје по Србији и региону.