Oсновна школа “ Димитрије Прица “ у Доњој Брњици богатија је за 32 чланова дечијег ансамбла “Венац“ узимајући у обзир чињеницу да је школа фолклора у овом селу једина активност, у којој деца мимо школских обавеза уживају, указује нам на сјајан одјек у интересовању код деце. У прилог томе свакако нам иде информација да чак 50% ученика ове школе похађа часове плеса и део је дечијег ансамбла. Као што је случај и у осталим ансамблима и у дечијем ансамблу у Доњој Брњици затичемо већу заинтересованост код девојчица него код дечака. Дечији ансамбл формиран је у две групе, што свакако није изузетак или новина у односу на остале школе фолклора. Прва, млаћа група обухвата узраст од првог до четвртог разреда броји 16 чланова, док друга старија група узраста од петог до осмог разреда броји такође 16 чланова од којих чак 15 чине девојчице. Часови плеса обављају се у фискултурној сали у основној школи “ Димитрије Прица “ два пута недељно у трајању од шесдесет минута за сваку групу. Фискултурна сала класичног типа својим простором оставља позитиван утисак када су услови за сврху тренирања у питању. Реалне чињенице и запажања са једног од часова плеса указују на изузетну вољу деце која заједно са асистентном вредно раде на очувању културе користећи своје време на прави начин. Асистент Драган Тодоровић, сугерише нам велико интересовање код деце, као и вољу и труд.
Од запаженијих наступа овог дечијег ансамбла издваја се наступ на концерту у част Светог Саве, а ови малишани вредно раде и са нестрпљењем очекују наступ на дану њихове школе 25-ог маја. Дечији ансамбл у Доњој Брњици базира се на кореографијама које обухватају игре са Косова и Метохије, као и из целе Србије ( Цоко,Цоко, ајде Јано, Чачак, Романа итд).
Припремили смо вам галерију са снимцима и фотографијама које ће свакако оправдати наше речи о труду и раду овог дечијег ансамбла.